Flat 3 productions från Nya Zeeland finns bland de medverkande i programmet för Carla 2020.

Internationellt stormöte om inkludering inom film och tv

2020-08-11 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

Under tre dagar kommer aktivister, kreatörer, forskare och tankeledare från den globala kultursektorn att samlas digitalt för att dela erfarenheter och diskutera förutsättningar för en hållbar framtid. Programmet för Carla 2020 släpptes på måndagen och bakom initiativet står Women in film and television.

FAKTA/Carla 2020

Internationell konferens om och för mångfald och inkludering i film och tv arrangerad av Women in film and tv international som äger rum 21–23 augusti, 2020.

Carla 2020 är kostnadsfritt för alla som registrerar sig, även om antalet platser till vissa programpunkter är begränsat. Konferensen genomförs i samarbete med Carl international film festival och med stöd av Svenska filminstitutet, Eurimages, Svenska postkodstiftelsen, Canada media fund och Screen Ireland.

Intersektionalitet, aktivism, rättigheter kopplat till funktionsvariationer, kolonialism och intimitet i film är några av de frågor som står på programmet för Carla 2020. Queer-personer kommer också att dela erfarenheter av att utmana patriarkala och heteronormativa strukturer i sitt arbete och det ska ges möjlighet för trans- och icke-binära personer att nätverka i ett globalt kollektiv.

– Carla 2020 är ett innovativt samarbete i den internationella film- och tv-branschen. Vi sammanför forskning och aktivism för att skapa nya vägar framåt. Carla handlar om att skapa förändring i en tid då den behövs mer än någonsin, säger Helene Granqvist, som är ordförande för Women in film and television både i Sverige och internationellt, samt även projektansvarig för Carla 2020, i ett pressmeddelande.

Målet är att skapa en varaktig strukturell förändring för att nå jämställdhet och öka förståelsen för den stora påverkan film och tv har i samhället. Diskussioner kommer att föras om rättvisa, säkra och inkluderande riktlinjer i teori och praktik.

Bland de medverkande finns Amma Asante, som regisserade Mrs America och The handmaid’s tale, och var den första svarta regissören att vinna Bafta film award för bästa regi. Andra namn som lyfts fram av arrangörerna är Paul Feig, producent och regissör för Bridesmaids och nya Ghostbusters, Gale Anne Hurd som producerade Terminator, Aliens och The walking dead, liksom Oscar-nominerade regissören, författaren och producenten Julie Taymor, aktuell med filmen The Glorias om feministen och journalisten Gloria Steinem.

– Jag är väldigt stolt över att vara en del av Carla 2020 och höja min röst för de fantastiska kvinnor som arbetar för jämställdhet. Min senaste film The Glorias handlar om kvinnor som sammanbinder kulturer och etniciteter med uppmaning till rättvisa, jämställdhet och aktivism, säger Taymor.

Konferensen kommer att invigas av Anne Lajla Utsi, Samiska filminstitutet, Anna Serner, Svenska filminstitutet, Maria Jansson, Stockholms universitet och Helene Granqvist. Detta för att visa på bredden i samarbetet, men också stärka Sveriges position som ett föregångsland när det gäller jämställdhetsarbete.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: