Nooshi Dadgostar (V).

Regeringen gör nedskärningar i vården – mitt i pandemin

2020-08-06 | Nooshi Dadgostar padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Det behövs stora satsningar på vården och omsorgen för att vi ska klara att återhämta oss efter detta. För att människor ska kunna återvända till sina jobb. Återhämta sig. Vad gör regeringen? De diskuterar just nu ytterligare skattesänkningar”, skriver Nooshi Dadgostar (V).

Nooshi Dadgostar är vice ordförande och feministisk talesperson för Vänsterpartiet, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Annika Hirvonen Falk (MP), Carina Ohlsson (S) och Farida Al-Abani (Fi).

Vi visste redan att äldreomsorgens personal inte hade fått förutsättningar att hantera en pandemi. Arbetsmiljöverket gjorde så sent som 2017-2019 en omfattande tillsynsinsats i äldreomsorgen. Resultatet var nedslående. Alla inspekterade arbetsgivare hade fått anmärkningar. I 87 procent av fallen har det varit personalens arbetsmiljö som varit för dålig inom hemtjänst och på äldreboenden. ”Vi konstaterar stora brister och risker i arbetsmiljön” skriver de i en efterrapport.

I det värst pandemidrabbade Stockholm gick dessutom äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) in januari 2020 och tog bort kravet på trygga jobb för personalen i den stora floran av privat hemtjänst. Detta efter att ha skurit ner i verksamheten med 170 miljoner kronor, bara under den här mandatperioden.

Heroiska insatser från vårdbiträden och undersköterskor, som bland annat krävt skyddsutrustning, har den här våren tryckt tillbaka sjukdomen. Applåder räcker knappast som gottgörelse.

Pandemin kommer också föra med sig en vårdskuld. 70 000 operationer har ställts in under våren. Nu adderas dessa till en redan lång slingrande kö. Kvinnor med bröstcancer, en värkande höft och en dålig fot. Alla har de fått vänta. Vårdplatserna tryter sedan innan.

Det behövs stora satsningar på vården och omsorgen för att vi ska klara att återhämta oss efter detta. För att människor ska kunna återvända till sina jobb. Återhämta sig. Vad gör regeringen? De diskuterar just nu ytterligare skattesänkningar. Du läste rätt. De vill, efter denna våren, göra ytterligare nedskärningar i hemtjänst och på sjukhusen. Färre personal. Färre vårdplatser.

Vi har redan fått höra i vårens tv-sända partiledardebatt av Nyamko Sabuni (L) att välfärdens personal inte skapar välstånd. Det gör tydligen bara män på konsultbyråer i Sabunis värld. Jag undrar hur det välståndet ser ut. Hur länge Sabuni skulle överleva i det paradiset.

Nu ska det förverkligas genom fler varsel på sjukhusen. Har ni samma känslor som jag? Regeringen och högerpartierna är inte riktigt kloka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: