Sepideh Gholian

Fängslas hellre än ber om nåd

2020-06-26 | FemPers padlock

UTRIKES

– Det enda jag äger är mitt motstånd. Jag har inte begått något brott, varför ska jag be om nåd, säger den iranska politiska fången Sepideh Gholian väljer att sitta fängslad framför att be om nåd.
Samtidigt hungerstrejkar tre andra politiska fångar mot fängelseförhållandena i Iran.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-09-10 | Iranska aktivister vittnar: ”Jag dömdes till 18 års fängelse...”

2019-02-01 | Fackliga ledare gripna på nytt i Iran

2018-12-04 | Trots repressalier ökar stödet för de strejkande i Iran

2018-11-23 | Protesterna och strejkerna fortsätter i Iran

2018-11-20 | Allt fler kvinnor aktiva i växande strejker i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år

Den 26-åriga studenten och fackliga aktivisten Sepideh Gholian är välkänd för sin stridbara frispråkighet. När hon anmälde sig till Evin-fängelset den 21 juni vägrade hon att be om nåd från den högsta religiösa ledaren. Något som föreslagits henne för att eventuellt undkomma fängelsestraffet på fem år.

Gholian hade släppts fri tillfälligt mot borgen efter ett år i häktet. Hon greps för sin bevakning av strejkerna på sockerindustrin Haft Tapeh samt för att öppet ha visat stöd för arbetarrörelsens kamp mot privatiseringar och för fackliga rättigheter. I fängelset började hon skriva om tortyr och sexualiserat våld mot aktivisterna, men också om de fängslade fattiga i kvinnofängelset i provinsen Khuzestan där arab-iranier utgör större delen av befolkningen. Hon beskrev kvinnoförtryck, strukturell rasism och diskriminering med dessa kvinnors berättelser.Innan Sepideh Gholian anmälde sig till Evin-fängelset den 21 juni sade hon till BBC-Farsi att hon helst skulle ”vilja bli kär och gå ut på stan med sin älskade, som vilken ung kvinna som helst, istället för att sitta frihetsberövad i fem år”.

Samtidigt pågår en hungerstrejk i ett annat fängelse, det ökända Gharachak-fängelset. Den livstidsdömda kurdiska aktivisten Zeynab Jalalian har inlett en hungerstrejk tillsammans med advokaten Soheila Hejab, dömd till fem års fängelse anklagad för regimfientlig propaganda, och Sakineh Parvaneh, dömd till fem års fängelse för medlemskap i oppositionella grupper. Deras krav är att flyttas från Gharachak-fängelset till ett fängelse med bättre förhållanden.

Enligt kurdiska människorättsorganisationer är Zeynab Jalalian smittad med covid-19 och hennes hälsotillstånd kritiskt. Jalalian var initialt dömd till avrättning, men domen ändrades till fängelse på grund av internationella och inhemska protester och vädjanden. Zeynab Jalalian har suttit fängslad i snart 13 år.


Fr v: Soheyla Hejab och Zeynab Jalalian.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: