Världen har vrålat – jag var där

2020-06-25 | Farida Al-Abani padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Att säga att våra lagar och regler inte ser färg är att förneka den faktiska diskrimineringen som människor utsätts för i vårt samhälle.” Farida Al-Abani (Fi) uppmanar till omedelbara åtgärder för att motverka den strukturella rasismen i sista inrikespolitiska krönikan före sommaruppehållet i juli.

Farida Al-Abani är partiledare för Feministiskt initiativ och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Nooshi Dadgostar (V), Janine Alm Ericson (MP) och Carina Ohlsson (S).


George Floyd är nu begravd i sin hemstad Huston. På begravningen sa hans bror ”Alla, över hela världen, kommer att komma ihåg honom. Han kommer att förändra världen”. På många sätt har han redan gjort det.

För sedan mordet på Floyd har världen vrålat. Protester har ordnats för att belysa och stå upp mot det rasistiska våldet och för att visa stöd till Black lives matter-rörelsen i USA. Den tredje juni arrangerades en demonstration i Stockholm. Jag var där.

Sedan dess har mitt eget och Feministiskt initiativs kommentarsfält i sociala medier fyllts med kärlek och solidaritet, de flesta är positiva till vårt deltagande i demonstrationen. Men det finns också många som är arga. Som undrar varför jag som partiledare deltog i en folksamling med över 50 personer och därför bröt mot de rådande riktlinjerna.

Många är oroliga över en ökning i smittspridning och jag förstår er oro. Att protestera just nu är inte optimalt och vården har mer än vad de kan hantera, men frågan blir då, när är det läge för protester? För tyvärr är inte covid-19 det enda som dödar människor. Rasism är en global pandemi som årligen dödar, misshandlar och diskriminerar hundratusentals människor. Rasismen ihop med kapitalismen är något som styr och begränsar, länge tagit – och fortsätter att ta – svarta människors liv världen över.

Rasismen fanns innan corona kom och kommer tyvärr finnas kvar efter att den försvunnit. Inget universitet sätter nu igång stora projekt för att vaccinera oss mot rasism. Både för att rasismen inte går att vaccinera sig ifrån genom en medicin men också för att de många vita med makt vinner på denna ojämlikhet.

I slutändan kokar det ner till en enkel sak. Protesterna som just nu sker skulle inte göra det om inte George Floyd och många andra mördats och svarta människor förvägrats sina rättigheter i århundraden. Var arg på det. Var arg på det rasistiska systemet. Inte på oss som protesterar mot det. Var arg på kapitalistiska systemet som gör att sjukvården nedmonteras, privatiseras och stänger ut de som behöver den som mest medan personalen får lite att säga till om. Var arg på att de som rasifieras som icke-vita riskerar att dö i högre grad inom vården och att beskeden om varsel ännu hänger över vårdpersonalen.

Feministiskt initiativ är ett intersektionellt parti som ser färg och vet hur rasismen som finns i våra institutioner avgör människors framtid och livslängd. Att säga att våra lagar och regler inte ser färg är att förneka den faktiska diskrimineringen som människor utsätts för i vårt samhälle. Det var på grund av orättvisor som denna, med en frustration av hur världen ser ut och en vilja att göra den bättre, som Feministiskt initiativ grundades.

I dag, 15 år senare, är den kraften fortfarande lika stor hos oss som är engagerade i partiet. Så när jag hör argument om att Black lives matter-protesterna strider mot lagen tänker jag på allt som är fel i vårt samhällssystem i dag och att lagboken inte alltid räcker till när människor tystas och stoppas. För människor utvisas till världens dödligaste land helt lagligt. Att låta människor dö i flyktingläger i Europa är helt lagligt. Att sätta människor i förvar i flera månader utan att de begått ett brott, ja det är helt lagligt. Att acceptera att personal inom äldreomsorgen arbetar utan skyddskläder och riskerar sina liv, det skedde och det sker helt lagligt.

Så sluta fråga mig varför jag närvarade på protesten. Fråga istället de andra partiledarna varför de inte höjer sina röster. Fråga vad deras strategi för att motverka den strukturella rasismen är. Var arg på att partiledare och politiker ibland kan lyfta fall av diskriminering i USA men blundar för fall i Sverige. Som Freja som nyligen dömdes till fängelse för att hon försvarade en person som blev utsatt för övervåld av ordningsvakter och dessutom själv blev misshandlad. Var arg på vad kolonisatörer utsatt människor för genom historien istället för att bli arg på dem som vill ersätta dessa statyer med något värdigare som inte normaliserar vita makthavares våldsamma beteende genom historien.

Några åtgärder Feministiskt initiativ genast vill se är att:

  • Polisutbildningen, juristutbildningen och alla verksamma inom rättsväsendet ska genomgå en obligatorisk utbildning med könsmakts-, antirasistisk och hbtq-perspektiv.

  • Polisen ska införa ett rapportsystem för identitetskontroller och visiteringar.

  • Det ska inrättas en, från polisväsendet helt fristående, organisation för utredning av brott där poliser är misstänkta gärningsmän.

  • Det ska bildas särskilda enheter som hanterar hatbrott inom polisen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: