Alma Lindén, vice ordförande i Ung vänster Skåne.

Porrindustrin göder kvinnohat i pandemins skugga

2020-06-16 | Alma Lindén padlock

OPINION

”När akter som stryptag, gagging, slag och att kalla kvinnan i filmen glåpord med total avsaknad av samtycke normaliseras genom porren påverkar det också samhällets syn på sex och samtycke”, skriver Alma Lindén (V).

Alma Lindén är vice ordförande för Ung vänster Skåne

Sedan karantän och restriktioner började införas i flera länder har många rapporter indikerat en massiv ökning av porrkonsumtion världen över. Porrindustrin är redan enorm – de stora porrsidorna får varje månad fler besökare än både Netflix, Amazon och Twitter tillsammans. Den nuvarande pandemin har öppnat ännu en möjlighet för porrindustrin att kapitalisera på det kvinnohat den skapar.

Pornhub släppte i februari en stor kampanj – StayAtHomeHub – som gav användare gratis tillgång till deras premiumsida och samtidigt rapporterade man en nästan tjugoprocentig ökning i trafik på sin sida. Pornhub, där några av de mest populära filmerna och klippen innehåller minderåriga flickor som blir utsatta för övergrepp av män. Pornhub, som flera gånger har blivit kopplat till fall där unga kvinnor och flickor har blivit offer för trafficking och tvingats in i industrin. Filmer, klipp och övergrepp som inte plockas ner från hemsidan. Porren som finns en snabb googlesökning och ett klick bort innehåller tortyrliknande scener och filmer där industrin kapitaliserar på det som i vanliga fall hade kallats grova sexuella övergrepp och sadism.

Bevisen för att porr är skadligt växer samtidigt som denna extrema sexuella exploatering av kvinnor får fortsätta utan närmare eftertanke. I vissa fall framställs till och med porren som en feministisk praktik och som något sexuellt frigörande för de kvinnor som deltar. Sanningen är den raka motsatsen.

Det uppskattas att ungefär 90 procent av all porr innehåller våld mot kvinnor, där kvinnorna som skådespelar tvingas låtsas som att de njuter eller inte reagerar alls. Gränsen mellan övergrepp, skådespel och riktig njutning suddas ut och de vittnesmål från kvinnorna som lämnat industrin avslöjar att scenerna ofta är mer lika filmade och publicerade övergrepp. När akter som stryptag, gagging, slag och att kalla kvinnan i filmen glåpord med total avsaknad av samtycke normaliseras genom porren påverkar det också samhällets syn på sex och samtycke.

I porren är kvinnor bara objekt till för att tillfredsställa män och konsekvenserna blir mer långtgående än de som syns på datorskärmen. Forskningen visar att män som konsumerar porr har mindre empati för våldtäktsoffer och i högre grad själva är benägna att utföra våldtäkt. Det finns studier som visar på att pressen ökar på unga kvinnor att utföra och samtycka till akter som är förödmjukande, våldsamma och till och med farliga.

Porren är en mångmiljardindustri som genererar vinst på att skapa erotik av mäns våld mot kvinnor och i och med det en normalisering av våldet. Men vem bryr sig om tjejerna och kvinnorna i filmerna, om de vars pojkvänner är porrberoende eller om de i prostitutionen som måste tillfredsställa männens allra vidrigaste fantasier? En sak är i alla fall säker, i coronapandemins skugga skålar porrindustrins miljardärer i champagne.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: