Minneapolis dagen efter mordet på George Floyd i Minneapolis, Minnesota.

”Vi förväntar oss att Sverige tar sitt historiska ansvar”

2020-06-05 | Carmen Blanco Valer , Jaime Gomez padlock

OPINION

Sveriges regering borde kalla USA:s ambassadör till samtal och upphöra med all vapenexport till USA, såväl som allt militärt samarbete, för att markera sitt avståndstagande mot upptrappningen av rasistiskt, institutionellt våld. Det skriver Carmen Blanco Valer och Jaime Gomez (Fi).

Carmen Blanco Valer är antirasistisk talesperson och Jaime Gomez utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Vad handlar de svartas vrede i USA om? Det handlar inte om ett fall av polisvåld, det handlar inte om ett övergrepp mot en svart person utan om sekellånga oförrätter. Det handlar om familjer och byar vars medlemmar kidnappades för att förslavas. Det handlar om miljoner människor som forslades över Atlanten fastkedjade och ihopträngda varav många dog på vägen på grund av umbärandena och de vidriga förhållandena. Men även om de som tog livet av sig under färden för att slippa förslavas.

Det handlar om familjer och etniska grupper som avsiktligt splittrades när människorna auktionerades ut till olika plantager och olika länder i Syd-, Central- eller Sydamerika. Avsikten med detta var att de inte skulle hamna med de som talade samma språk och kunna kommunicera med varandra och eventuellt göra uppror.

Det handlar om miljoner människor som kedjades fast och ibland torterades till döds, om tusentals timmar under gassande sol innan man slutligen kunde få några timmars sömn i vidriga baracker. Det handlar om piskrapp, avrättningar och stympningar med syfte att avskräcka andra från att göra uppror.

Det handlar också om kvinnor som våldtogs och systematiskt utnyttjades som sexobjekt av plantageägare. Och mödrar som tvingades att amma och ta hand om andras barn, medan deras egna gick hungriga, varav många dog, eller växte upp övergivna av sina mödrar.

Det handlar även om nutida extrem fattigdom, hög arbetslöshet och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, inte minst från myndigheter. Men även om misstänkliggörande och rasistiska kränkningar till vardags, om stigmatisering, samt inte minst om brist på representation.

Därför handlar det absolut inte om ”plundring” eller ”våldsamma” manifestanter. Precis som den svarta aktivisten Tamika Mallory uttryckte det nyligen handlar det snarare om att:

”Det vita USA är byggt på grundvalar av våld och plundringar. Både mot urfolk och afroättlingar som har blivit plundrade under sekler, så det är de som lärt oss sånt. Så kom inte hit och fokusera på varuhus eller våga påstå att denna svarta vrede som vi ser i dag i USA föddes för någon vecka sedan, den började när européerna invaderade Afrika för att förslava människor och befästes 1619 när de första förslavade människorna hamnade i Virginia!”

Följaktligen förväntar vi oss att Sverige, ett land som också drog nytta av slavsystemet och ingick i triangelhandel, nu tar sitt historiska ansvar och visar att man lärt av historien och står upp för respekt för allas mänskliga rättigheter. Därför kräver vi att regeringen bestämt markerar sitt avståndstagande mot upptrappningen av rasistiskt institutionellt våld i USA genom att:

  • Kalla USA:s ambassadör till samtal som det minsta en regering som säger sig värna om allas mänskliga rättigheter borde göra.

  • Upphöra med all vapenexport till USA, då sannolikheten är stor att dessa vapen kommer att användas mot civilbefolkning.

  • Upphöra med allt militärt samarbete med USA och uppmana EU att göra samma sak.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: