Ribersborg, Malmö, 4 juni 2020. Under en tyst minut för George Floyd gick alla demonstranter ned på knä.

Dialog som vapen

2020-06-04 | Farida Ahmadi Högfeldt padlock

INRIKES

På torsdagen, den fjärde juni höll Black lives matter-rörelsen en manifestation i Malmö, till minne av amerikanen George Floyd som kvävdes ihjäl av polis i USA den 25 maj 2020. Upp emot 1 000 personer tros ha deltagit under torsdagskvällen.

Manifestationen skulle börja 18.00 officiellt, men många hade samlats på platsen tidigare. Redan 17.55 ville polisen skingra demonstranterna på grund Folkhälsomyndighetens riktlinjer som tillåter att max 50 personer samlas på offentliga platser. Antalet deltagare ökade dock och vid 19-tiden fanns flera hundra på plats för att visa sitt stöd.

– Jag är här i dag för att stötta och för att det är min rättighet att göra det. Det känns starkt och fint att se att så många här, säger deltagaren Quincy Andersson.

Initiativet till manifestationen togs av en amerikan som är bosatt i Malmö. Liksom den pågående debatten i USA uttryckte deltagarna i Malmö att det måste ske en förändring. Rasismen får inte tystas ner.

– Rasismen är den värsta fienden. Det är många som har blivit utsatta väldigt länge och det är en struktur som finns bland oss. Jag tror det är oerhört viktigt att det synliggörs, säger deltagaren Malin Andersson.


”No justice – no peace”

Ingen rättvisa – ingen fred. Det var ett av många slagord under kvällen. Flera tal hölls på både svenska och engelska. Följt av en tyst minut för George Floyd där alla deltagare gick ned på knä. I can’t breath upprepades vid flera gånger. Jag kan inte andas var bland det sista Floyd sade när han kvävdes till döds den 25 maj.

Trots att restriktionen för deltagarantalet bröts fanns respekt för pandemin. Samlingsplatsen var Ribersborg i Malmö och valdes just på grund av det är en plats som underlättar för deltagarna att hålla avstånd och undvika smittspridning.

– Jag bär mask på grund av corona och jag är här för att visa mitt stöd för alla svarta. Det är viktigt för att vi alla är lika mycket värda, säger deltagaren Sebastian Martinez.

Polisen var tidig med att upplösa manifestationen men valde dialog som verktyg. På platsen fanns flera så kallade dialogpoliser.

– Alla får ta sitt ansvar att förhindra smitta. Vi har valt dialog som är vårt bästa verktyg. Det är den här medelvägen vi måste gå, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Region syd.

Strax innan klockan 20 lämnade deltagarna Ribersborg. Ett manifestationståg som fortsatte in mot centrum blockerades senare av polisen framför Rättscentrum. Det finns i nuläget inga rapporterade ingripanden. Cirka 1 000 personer ska ha deltagit i manifestationen.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: