Per Bolund, David Ling och Lorentz Tovatt.

Nog nu!

2020-05-24 | Undertecknarna padlock

OPINION

”Vi miljöpartister och män som undertecknar den här artikeln är fast beslutna om att vi tillsammans kan åstadkomma förändring. Kvinnor har drivit på den här kampen och nu är det vår tur.” 22 miljöpartister, samtliga män, lovar göra upp med acceptansen för sexköp och uppmanar fler att göra detsamma.

Vi är många män i vårt land som nu börjar bli rejält trötta, arga och besvikna på de män som framställer sig själva som offer när de grips för sexköp och där de verkliga offren, som ofta är flickor och kvinnor från Europas eller världens fattigaste länder, osynliggörs. De som hamnat i en fruktansvärd situation där de betalar med sina kroppar. Det går knappt att föreställa sig den både kroppsliga och själsliga smärta som männens utnyttjande leder till.

Den 1 juli 2018 trädde samtyckeslagen i kraft, en lagstiftning som pekar ut det självklara att sex som inte är frivilligt innebär ett övergrepp. Det är sedan länge olagligt att köpa sex i Sverige och vi har FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Men vad betyder det egentligen? Är det bara tomma ord?

Vi menar att det är dags att nyttja lagens möjligheter bättre. Fler män som köper sex ska kunna dömas för våldtäkt då de i många fall har full insikt i att den som säljer sex inte gör det frivilligt utan under tvång. I veckan presenterade vår gröna jämställdhetsminister Åsa Lindhagen tillsammans med justitieminister Morgan Johansson att regeringen vill ta bort böter ur straffskalan vid sexköp. De som döms ska i stället i regel få fängelsestraff. Detta är viktiga steg framåt.

Polisen gör ett viktigt arbete mot sexköp och trafficking och lyckas gång på gång gripa förövare på bar gärning. Det är bra. Rättsväsendet är av stor vikt för att komma åt dessa män. Även alla kvinnojourer runt om i vårt land gör viktiga insatser för att ge skydd till kvinnor i prostitution. Men det är också väldigt viktigt att många fler män runt om i Sverige står upp för alla människors lika värde och bemöter – på jobbet, bland vänner, på fotbollen – åsikter som kan leda till dessa fruktansvärda handlingar som förstör liv. Vi måste stoppa de handlingar som leder till så mycket lidande för så många oskyldiga kvinnor i händerna på hallickarnas ligor.

Det är dags att göra upp med den unkna manlighet och destruktiva mansnormer som tillåter utnyttjande av andra människor. Den acceptans som finns i många kretsar om att det är okej med sexköp är oacceptabel!

Grön politik är på många sätt normbrytande och visar på en vision om ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Vi miljöpartister har länge sett jämställdhet som en av de viktigaste frågorna för att skapa ett bättre samhälle – för alla. Det var därför vi redan 2008 presenterade en utredning om krav på samtycke för sex, som för två år sedan blev verklighet när den nya samtyckeslagen antogs. Det är därför vi fortsätter att driva en offensiv jämställdhetspolitik i regering i dag. Mycket återstår att göra i politiken, men vi kan också alla göra mycket i vår vardag.

Vi miljöpartister och män som undertecknar den här artikeln är fast beslutna om att vi tillsammans kan åstadkomma förändring. Kvinnor har drivit på den här kampen och nu är det vår tur. Om vi män börjar säga ifrån och markera mot unken kvinnosyn och oacceptabelt beteende kan vi till sist vädra ut de destruktiva mansnormerna.

Tänk om vi nu tar chansen och bygger grunden för framtidens sätt att vara mot varandra, sten för sten. Det är verkligen på tiden!

Det är nog nu!


Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet

David Ling, språkrör för Grön ungdom

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)

Mats Berglund, riksdagsledamot (MP)

Max Troendlé, partistyrelseledamot, Kalmar (MP)

Magnus P Wåhlin, partistyrelseledamot, Växjö (MP)

Rasmus Ling, partistyrelseledamot Malmö (MP)

Henrik Ölvebro, kommunstyrelseordförande Gällivare och partistyrelseledamot (MP)

Nicklas Steorn, Jämställdhets- och mångfaldsambassadör Stockholmsdistriktet (MP)

Anders Bältsjö, lokalavdelningsordförande Kiruna (MP)

Peter Holmgren, lokalavdelningsstyrelseledamot Växjö (MP)

Lars Ahlfors, lokalavdelningsordförande Eslöv (MP)

Isak Folcker, ordförande Grön Ungdom KronobergMats Gunnarsson, regionråd Örebro län (MP)

Anton Nordqvist, distriktsordförande Jämtland Härjedalen (MP)

Lukas Yassin, distriktsordförande Jönköpings län (MP)

Emanuel Hort, Lokalavdelningsordförande Gävle (MP)

Magnus Hellström, Norrtälje (MP)

Anton Fendert, oppositionsråd Sundbyberg (MP)

Bengt Bivrin, gruppledare Strömstad (MP)

Martin Nilsson, lokalavdelningsordförande Göteborg (MP)

Roger Orwén, kommunrevisionen Höör (MP)

Mats Gunnarsson, regionråd Örebro län (MP)

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: