Lisa Palm ny gruppledare för Fi i Stockholms stad

2020-05-19 | FemPers padlock

INRIKES

– Stockholm törstar efter en tydlig omfördelningspolitik, vilket vi i Feministiskt initiativ står för, säger Lisa Palm, som efter sommaren tar över rollen som gruppledare i Stockholms stad efter Sissela Nordling Blanco.

Vid Feministiskt initiativ (Fi) Stockholms årsmöte i helgen valdes Lisa Palm till ny gruppledare efter Sissela Nordling Blanco, som varit gruppledare sedan valet 2014 och till hösten kommer att inleda studier vid Konstfack.

Även Lisa Palm har haft förtroendeuppdrag i Stockholms kommunfullmäktige sedan Fi först röstades in och och har under flera år lett partiets arbete som ordförande för Fi Stockholm, samt byggt upp partiets ungdomsförbund Unga feminister. Lisa Palm tillträder uppdraget efter sommaren.


Hur ser du på uppdraget och utmaningarna just nu?

– Vi befinner oss mitt i en pandemi och det är en otroligt speciell tid att kliva på uppdraget. Samtidigt har det aldrig varit tydligare att vår politik behövs i Stockholm – vi ser ett ökat våld mot kvinnor och barn och samtidigt ser vi hur kvinnorna inom välfärden sliter för att få samhället att gå runt. Det ger oss goda förutsättningar att få gehör för vår politik nu och inför valet 2022.


Fi befinner sig i opposition, vilka är de viktigaste prioriteringarna i det politiska landskap som råder?

– Naturligtvis handlar det om att visa på hur det skulle sett ut om Feministiskt initiativ varit med och styrt staden. Med ett moderatlett styre blir saken enkel. Kulturen drabbas av nedskärningar, utförsäljningar av allmännyttan och försämringar på arbetsmarknadsområdet som drabbar tjejer och kvinnor. För att bara nämna några exempel. Vi ser också hur rådande covid-19-pandemi slår ut olika. Järva-området i Stockholm har drabbats hårt, det handlar om grund och botten om skillnader i hälsa och livsvillkor: om trångboddhet och fattigdom. Stockholm törstar efter en tydlig omfördelningspolitik, vilket vi i Feministiskt initiativ står för.

– Många stockholmare är dessutom mycket besvikna över att Miljöpartiet lämnade det rödgrönrosa styret för att styra med Alliansen. Jag ser att en viktig uppgift vi har framför oss är att vara tydliga med att klimatkrisen inte kommer kunna lösas med skattesänkningar, ekonomiska tillväxtmål och privatiseringar. Att de dessutom inte går med på att utlysa ett klimatnödläge i Stockholm, som kan verka som en självklarhet, visar på ambitionsnivån i klimat- och miljöfrågor hos högerpartierna.


Vilken prägel vill du sätta på Fi:s arbete i stadshuset framöver?

– Välfärdens kvinnor har svikits allt för länge. Nu får det vara nog. För mig är det prioriterat att lyfta arbetsvillkoren inom kvinnodominerade sektorer – barnskötaren och undersköterskan, de yrkesgrupper som nu får samhället att gå runt förtjänar mer än ett tack och applåder. Det krävs ordentliga arbetsvillkor och rättvisa löner. Tjejers livsvillkor är likaså prioriterat, det handlar om tillgång till ett jämställt idrottsliv, motverka sexuella trakasserier i skolan och den psykiska ohälsan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: