KK Shailaja.

Kvinnor bakom framgångsrika insatser mot covid-19

2020-05-19 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

I den indiska delstaten Kerala med 35 miljoner invånare har endast fyra personer dött till följd av coronaviruset. Nu hyllas Keralas hälsominister KK Shailaja för sina insatser för att stoppa spridningen av det dödliga viruset. I flera länder sticker kvinnor ut med sitt politiska ledarskap och lyckade åtgärder.

Den 20 januari, efter att ha läst om ett nytt dödligt virus som spred sig i Kina, ringde KK Shailaja en av sina medicinskt utbildade medarbetare och frågade om även de skulle komma att drabbas i Kerala.

– Absolut madam, lär medarbetaren ha svarat, skriver the Guardian.

Därifrån påbörjade KK Shailaja genast arbetet för att försöka förhindra coronasmittan från att sprida sig i befolkningen. Fyra månader senare har delstaten, som alltså har en befolkningen på 35 miljoner, endast 524 rapporterade fall och fyra döda. Kerala har lyckats undvika att drabbas av skenande smittspridning på samhällsnivå.


För detta har lovorden haglat över hälsoministern och före detta läraren KK Shailaja, som har kallats både för rockstjärnehälsominister och ”coronadräpare”. Framför allt beundras hon för att ha visat att det är möjligt att effektivt hindra smittspridning även i en fattig demokrati.

– Ingen med coronavirus ska behöva dö på grund av vår bristande omvårdnad. Det var vår utgångspunkt, säger KK Shailaja i en intervju med the Hindu business line.

I flera intervjuer har KK Shailaja – som förutom att vara hälsominister även är minister för social rättvisa, kvinnor och barn – berättat hur de gick tillväga för att skapa det som kommit att kallas ”Kerala-modellen”.

Tre dagar efter att hon hade läst om det nya viruset i Kina och innan det första fallet uppdagades i Kerala kallade hon till ett första möte med sitt team. Dagen efter, den 24 januari, inrättade teamet ett kontrollrum och instruerade läkarna i Keralas 14 distrikt att göra detsamma på sin nivå. När det första fallet kom, den 27 januari, via ett flyg från Wuhan, hade delstaten redan allt klart för att kunna följa Världshälsoorganisationens protokoll om testning, spårning, isolering och stöd.

Vid ankomsten från Kina kontrollerades passagerarnas temperaturer. De tre som visade sig ha feber isolerades på ett närliggande sjukhus. De återstående passagerarna placerades i hemkarantän – och skickades hem med en informationsbroschyrer om covid-19 som redan hade tryckts på det lokala språket, Malayalam. De inlagda patienterna testade positivt för covid-19, men sjukdomen hade hållits under kontroll.

– Den första delen var en seger, säger Shailaja till the Guardian.


Fungerande metod

Det räckte inte för att sätta definitivt stopp för viruset som fortsatte komma in med människor som reste hem från andra delar av världen. Men metoden för arbetet med att stoppa smittspridningen var på plats, fungerade och fortsatte ge resultat.

Den 9 maj hade 100 dagar gått sedan det första fallet av coronavirus påträffades i Kerala. Samma dag var spridningstalet för nya infektioner endast 0,1 procent, det lägsta bland alla stater som haft fler än 500 smittade. När antalet smittade var som flest var det endast 816 personer med coronavirus som var inlagda på sjukhus, vilket säkerställde att hälsosystemet aldrig överbelastades.

– Virusets dödlighet i delstaten är 0,6 procent. I andra indiska delstater 3,3 och upp mot 10 procent, säger Shailaja till Business line.

Kerala har även landets högsta förväntade medellivslängd och den lägsta spädbarnsdödligheten i Indien. Det är också den delstat som har flest läskunniga.

Enligt en undersökning gjord av den amerikanska affärstidningen Forbes sticker sju länder i Europa och Asien som leds av kvinnor ut med sina tidiga interventioner och med deras förmåga att testa och isolera patienter på lämpligt sätt.


Flera förklaringar

Forbes har gjort en genomgång med hjälp av data från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) – EU:s gemensamma smittskyddsmyndighet – och konstaterar att de sju länder, som enligt uppgifter från Johns Hopkins-universitetet, har en låg andel dödsfall orsakade av coronaviruset leds av en kvinna.

Förutom de snabba insatserna har de här ledarna visat en förmåga att ta till sig olika informationskällor och visat ödmjukhet att lyssna på röster utifrån, vilket är avgörande för ett framgångsrikt pandemisvar, enligt Devi Sridhar, ordförande för global hälsa på medicinska fakulteten vid universitetet i Edinburgh.

I en artikel i British medical journal skriver Sridhar att ”det enda sättet att undvika” grupptänk ”och blinda fläckar är att säkerställa att företrädare med olika bakgrunder och expertis är vid bordet när stora beslut fattas”.

Att ha en kvinna i ledande ställning är en signal om att människor med olika bakgrund – och därmed förhoppningsvis olika perspektiv på hur man kan bekämpa kriser – kan få en plats vid bordet, skriver New York times i en analys utifrån Sridhar. I Tyskland övervägde till exempel Merkels regering en mängd olika informationskällor när de utvecklade sin coronaviruspolitik, inklusive epidemiologiska modeller; data från medicinska leverantörer; och bevis från Sydkoreas framgångsrika testprogram och isolering. Som ett resultat har landet betydligt lägre dödstal i covid-19 än många andra västeuropeiska länder.

Och många fler exempel, såsom Finland, Nya Zeeland och Taiwan kan läggas till listan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: