Ana Valdés.

Om Brasilien nyser

2020-04-28 | Ana Valdés padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”Brasilien pendlar mellan desperation och förnekelse”, skriver Ana Valdés. Samtidigt som tusentals människor som tror att Gud ska skydda dem samlas på evangeliska gudstjänster, har första fallen av covid-19 nått Amazonas-regionen där urfolken lever skyddslöst.

Thiago Firmino bor i favelan Santa Marta, ett av Rios mest ökända slumområden, som växlar mellan att styras av knarkbaroner och av regeringen. 8 000 personer beräknas bo där. Firmino har tagit på sig arbetet att desinficera gatorna och vägarna som leder till Santa Marta. Klädd med en vit rock som han hittade någonstans och ett hemgjort munskydd gör han det som de federala myndigheterna inte förmår.

Brasilien pendlar mellan desperation och förnekelse. Jair Bolsonaro och de mäktiga kyrkorna nonchalerar pandemin och folk går fortfarande på evangeliska gudstjänster. Flera pastorer passar på att berika sig genom att sälja en välsignad gel som de säger ska ha speciella effekter mot viruset.

Mina kusiner i Porto Alegre blev smittade under en resa till Europa. De fick sätta sig i karantän hemma och är nu friskförklarade. Eftersom Brasilien styrs federalt har varje guvernör rätt att bestämma vilka regler som gäller. I Porto Alegre råder social isolering men i Rio de Janeiro är det svårare att åstadkomma eftersom staden är en magnet för såväl inhemska turister som för utländska resenärer. Det ikoniska hotellet Copacabana palace som ligger vid Copacabana-stranden, har stängt sina dörrar för första gången på 97 år.

Men det är Amazonas-regionen som är Brasiliens största bekymmer. Ett gigantiskt territorium som sträcker sig över nio länder och som motsvarar tolv gånger Sveriges yta är hem för tusentals urfolk. Några av dem har aldrig haft kontakt med den vita människan och skräcken är nu vad som kommer att hända om de smittas. En kvinna i tjugoårsåldern från Kokama-folket blev smittad på jobbet av en läkare som testades positivt för viruset.

I den lilla staden Carauari bor 29 000 invånare spridda över 30 000 kilometer längs Rio Yuruá, en biflod till Amazonasfloden. Det tar tre timmar med flyg från Manaus, Amazonas huvudstad, att komma till Carauari. Med båt tar det sju dagar. Manaus bekräftade det första fallet av covid-19 i början av april och det skickade vågor av oro över hela området.

Alla som bor längs Amazonasfloden är beroende av varor från Manaus, det är därifrån man får städmaterial, alkohol, desinfektionsmedel. Förutom några enstaka vårdcentraler som drivs ofta av missionärer, är Amazonas invånare beroende av Manaus.

Den unge yanomamiern Alvanei Xirizana blev aldrig lärare, en dröm han hade haft i många år. Han dog i den brasilianska staten Roraima, hem för många ur yanomami-folket på nära trettiotusen personer. Xirizana skickades runt mellan olika sjukhus och dog av andningssvårigheter orsakade av coronaviruset.

Roraimas reservat där yanonmami-folket lever är ständigt utsatt för hot och olagliga intrång av gruvarbetare som vill gräva guld och diamanter i yanomami-territoriet. Urfolken i Brasilien lever under hårda förhållanden, ständigt utsatta för giriga landägare och regeringens tjänstemän som inskränker deras rättigheter. En gång var de landets härskare, i dag lever de på undantag som fattiga lantarbetare eller som drängar åt mäktiga baroner.

Många dör av vanliga sjukdomar eftersom de saknar sjukvård och mediciner. Under Lula da Silvas och Dilma Rousseffs regeringar arbetade många kubanska läkare bland urfolken. Men när Bolsonaro tillträdde som president sparkade han de flesta kubanska läkarna, eftersom han ansåg att de politiserade indianerna och värvade dem till gerilla verksamhet.

I dag, under pandemin, förhandlar Bolsonaro med den kubanska regeringen om att få tillbaka läkarna till Amazonas. I Amazonas saknar invånarna munskydd och alkogel och många försöker skydda sig från viruset med traditionell medicin, men än så länge har ingen medicin visat sig vara framgångsrik.

Just nu är Brasilien i kaos, varje dag ryktas det om militära kupper mot Bolsonaro, som håller på att tappa stödet bland många av de som röstade på honom. Han förnekar det allvarliga med pandemin och tillåter kyrkliga möten med tusentals människor som tror att Gud ska skydda dem från allt ont. Och nu kommer stöten som många tror att det kommer att innebära slutet för Bolsonaros regering: i dagarna avgick hans justitieminister, den berömde Sergio Moro, advokaten bakom korruptionsanklagelser mot Lula da Silva och Dilma Rousseff. Moro var trött på Bolsinaros kaos och många tror att han förbereder en politisk kampanj för att bli vald till president i nästa val.

Uruguay och Brasilien delar en lång gräns som nu skyddas av hundratals soldater som försöker hindra gränsinvånare att röra sig mellan länderna. Det finns ett gammalt talesätt:

”Om Brasilien nyser blir Uruguay förkylt”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: