Ny bok om skuldbeläggandet av offer väcker mäns ilska

2020-04-28 | FemPers padlock

KULTUR

På måndagen utkom Jessica Taylor med boken Why women are blamed for everything (Varför kvinnor ges skulden för allt). I boken utforskar den brittiska forskaren i rätts- och kriminalpsykologi skuldbeläggandet av offer, och orsakerna till att samhället lägger skuld på kvinnor som misshandlats, våldtagits, trakasserats eller exploaterats genom människohandel för sexuella ändamål av män.

Efter att ha uppmärksammats i ett tv-program inför utgivningen har hon själv utsatts för ett enormt drev, rapporterar The Guardian. Bakom drevet finns vad hon själv bedömer vara allt från organiserade troll kopplade till alternativhögern och mansrättsaktivister till män i ofrivilligt celibat, så kallade incels. På fredagen hade över 2 000 konton blockerats från hennes offentliga Facebooksida. Bland de tusentals kommentarer som postats finns hot om både våldtäkt och mord. När Taylors laptop blev övertagen och började fjärrstyras kontaktade hon polis och utredning pågår.

– Jag visste att boken behövde skrivas, men inte att det var på den här nivån. De riktade attackerna från män den senaste veckan har varit skrämmande. Jag kommer alltid att sätta kvinnor i centrum för mitt arbete och jag kommer att fortsätta att göra misogynister obekväma, säger hon och betonar att hon aldrig kommer låta sig tystas hur läskigt och utmattande dreven än blir.

Jessica Taylor har grundat den internationella forsknings-, utbildnings- och konsultorganisationen Victimfocus. Boken bygger på 10 år av intervjuer och forskning. Hon säger att den är skriven ”för varje enskild kvinna och flicka som blivit tillsagd att hon skulle ha gjort något annorlunda, ändra något hos sig själv eller krympa sitt liv för att inte utsättas för mäns våld”.

Att boken, innan den ens kommit ut, gjort många män arga borde leda till reflektion, menar Taylor: ”Vad är de rädda för?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: