Digitala demonstrationer på #1maj

2020-04-28 | FemPers padlock

EKONOMI

Demonstrationerna på arbetarnas internationella dag, 1 maj, flyttar ut på nätet. Internationella fackliga samorganisationen IFS och alla globala fackförbund kommer via fackliga nätplattformen Labourstart att sända Live may day under 12 timmar där fackföreningar från hela världen kommer att bidra med inspelade videofilmer och direktsända evenemang. Labourstart skriver:

”Detta kan vara det mest ambitiösa som vi någonsin har försökt.”

Feministiskt initiativ kommer inte heller att inte ställa in, utan att ställa om till en digital demonstration med brandtal av bland andra partiledaren Farida Al-Abani och samtal med Gudrun Schyman, kommunpolitiker för Fi i Simrishamn. Slagordet är ”payback time” med motiveringen: ”Det är dags att betala tillbaka till arbetarna som bär upp samhället, till de som står utanför arbetsmarknaden, till förorten, till gles- och landsbygden, och till framtiden. Det är dags för payback.”

– Vi behöver arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag, för ett hållbart arbetsliv och en rättvis fördelning av jobb och fritid. Nu ökar arbetslösheten kraftigt, samtidigt som alldeles för få bär alldeles för mycket och kör slut på sig själva utan att räcka till ändå. Redan innan corona var behovet av förändring tydligt. Arbetstidsförkortning är ingen ny fråga för oss. Det nya är att behovet blir tydligt för fler nu, säger Farida al-Abani.

Vänsterpartiet satsar också på det digitala formatet, och hoppas samtidigt att 1 maj-firandet flyttar in på balkonger, i vardagsrum och trädgårdar:

”Det finns ett enormt politiskt ansvar där vården både fått för lite resurser men framförallt att resurserna gått till privata vinster och inte till att rusta sjukvården för att klara samhällskriser – det kommer såklart också att genomsyra vårt 1 maj!”, skriver Vänsterpartiet Storstockholm.

Målet att bli största firandet delar V med SSU+25 som bett medlemmar skicka in bilder iklädda ”något rött” till ett digitalt demonstrationståg, som ska visa på arbetarrörelsens storlek och styrka.

Ung vänster livesänder sitt första digitala 1 maj med ordförande Henrik Malmrot och andra vice ordförande Saga Åkerman som värdar och parollen ”socialism är lösningen”.

Ideella kulturhuset Cyklopen arrangerar 15 timmars livesänd radio på 1 maj med över 80 bekräftade medverkande, bland dem Elena Wolay, Athena Farrokhzad, Felicia Mulinari, Yolanda Bohm, Tone Schunnesson, Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson, Mariama Jobe, Sara Parkman, Royavakommittéerna, Folkets juristbyrå med flera: ”Arga knegare och trötta utförsäkrade. Politiska kollektiv och grannskapsgrupper som gör sitt bästa för att göra livet drägligt i virusets spår. Skevandes klubbkollektiv och maskandes korttidsanställda. Komiker och tanter som har fått nog. Stridbara fackförbund och militanta discodansare. Skrikandes poeter och viskandes punkband. Sorg, glädje och rättmätig vrede.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: