Rekognosering på Gotland inför Aurora 20, januari 2020.

Protester mot planer på rekordstor försvarsövning

2020-04-03 | Jenny Rönngren padlock

EKONOMI

Flera av de gästande länderna har dragit sig ur, men planerna på den största militära övningen i sitt slag, Aurora 2020, fortsätter. Detta trots risken för smittspridning mitt under coronapandemin, vilket väcker starka protester.

Uppdatering: Medan artikeln skrevs tog Försvarsmakten beslut om att skjuta upp Aurora 20, dock ej ställa in såsom flera av de som protesterat argumenterar för.

Syftet med Aurora 20 är att ”öka Sveriges operativa förmåga” och för första gången ska svenska officerare öva med luftvärnssystemet Patriot som köpts in från USA. Övningen omfattar 25 000 deltagare varav 3 000 från andra länder och är tänkt att pågå hela Sverige 11 maj och 4 juni. Samtidigt som planeringen fortsätter har Kanada och Tyskland valt att hoppa av, Österrike överväger att göra detsamma och Storbritannien bantar sin medverkan, rapporterar SVT.

Även den svenska försvarsledningen överväger olika begränsningar i genomförandet, eller en senareläggning av hela övningen. Senast den 6 april tas beslutet och flera röster höjs nu för att Aurora 20 ska stoppas helt.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) konstaterar att rekordövningen riskerar att hota säkerheten genom att belasta vården med ökad spridning av coronaviruset, och menar att Försvarsmakten borde ta samma ansvar som alla andra i Sverige förväntas göra.

”Vad denna pandemi tydligt visar är att våra största säkerhetshot inte är militära. Synen på säkerhet måste breddas. Det går inte att kasta en granat på covid-19, vapen kan inte skydda oss”, skriver Elin Liss, generalsekreterare för IKFF i en debattartikel i Expressen.

Kostnaden för Aurora 20 enligt ursprunglig planering är 660 miljoner kronor och utöver 33 miljarder kronor som tillförts Försvarsmakten sedan 2016 tillkommer ytterligare fem miljarder årligen från 2022 till 2025.

”Samtidigt har vi en sjukvård och omsorg som allt mer gått på knäna även innan denna kris, med underbetald personal och ohållbar arbetsmiljö. Det är dessa sektorer som nu bär vårt samhälle, majoriteten kvinnor. Det måste återspeglas i statsbudgeten och en omfördelning kan ske redan nu som även lägger grunden för ett mer jämlikt och hållbart samhälle efter krisen”, skriver Elin Liss vidare.

Även Farida Al-Abani, partiledare, och Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ anser att pengarna kan användas bättre och kräver att övningen ställs in i en debattartikelDagens arena:

”Feministiskt initiativ ställer genomförande av militära övningar mot fokus på mänsklig säkerhet och satsningar på det civila försvaret. Aurora 20 måste ställas in. Vi stödjer också uppmaningen från António Guterres, FN:s generalsekreterare, om en omedelbar global vapenvila i alla hörn av världen. Som ett led i detta borde all vapenexport stoppas. Det skulle inte bara minska upprustningen i världen, utan också frigöra ekonomiska resurser som kan användas för mänsklig säkerhet i stället för att berika militärindustrins plånböcker. Enligt samma resonemang ska Sverige underteckna FN:s konvention som förbjuder kärnvapen.”

En namninsamling för att få stopp på, eller i vart fall skjuta upp Aurora 20, har startats av folkrörelsen Skiftet som menar att ”det är galet att hålla en så stor militärövning nu”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: