Aborträtten säkrad på Nya Zeeland

2020-03-20 | FemPers padlock

UTRIKES

Nya Zeeland har avkriminaliserat abort genom en banbrytande lag, rapporterar bland andra The Guardian. Justitieminister Andrew Little säger att det var hög tid att omdefiniera abort som en hälsofråga istället för ett brott, och beskedet välkomnas av aborträttsaktivister som kämpat för detta i decennier.

Det har funnits planer på hålla en folkomröstning i frågan, men regeringen valde på onsdagen att inte gå den omvägen. Den som utförde en abort riskerade tidigare upp till 14 års fängelse, vilket dock inte tillämpades och kvinnorna som genomgick abort kunde inte åtalas. Likväl var lagändringen nödvändig konstaterar Andrew Little:

– Den tidigare lagen krävde att kvinnor som sökte abort skulle passera många hinder. Det resulterade i försenad tillgång till förfarandet, och var mindre säkert. De förändringar som parlamentet enats om kommer säkerställa att kvinnor får råd och behandling på ett snabbare sätt.

Den nya lagstiftningen ger rätt till abort till och med vecka 20 i graviditeten efter konsultation med allmänläkare.

– Äntligen, efter 44 år, har Nya Zeelands parlament erkänt att kvinnor har kroppslig integritet – och det är enormt. Att kunna kontrollera sin fertilitet är avgörande för ens liv – det är svårt att se hur vi ska kunna uppnå jämställdhet utan detta, säger Terry Bellamak, som leder organisationen Alranz abortion rights aotearoa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: