Mäns våld mot kvinnor ökade i karantänens Kina

2020-03-17 | FemPers padlock

UTRIKES

Under karantänen mot coronaviruset i Hubei-provinsen närapå fördubblades anmälningarna om våld i hemmen, rapporterar nyhetssajten Sixth tone. Källa är Wan Fei, tidigare polis som grundat en ideell organisation mot våldet i Jingzhou, en stad som ligger centralt i provinsen. Under februari anmäldes mer än tre gånger så många fall som samma månad året innan, 162 jämfört med 47, och enligt Fei är 90 procent av fallen relaterade till corona-epidemin.

– Epidemin har haft en enorm inverkan på våldet i hemmen, säger Wan Fei, som tror att rädsla och ångest under den utdragna karantänen, såväl som den ekonomiska påfrestningen den inneburit för många familjer, bidragit till ökningen.

Samtidigt har stödsystemen för de våldsutsatta försvagats. Sixth tone berättar bland annat om Xiao Li och samtalet från en gråtande 12-årig pojke som bad om hjälp. Pojken, en avlägsen släkting, hade vandrat längs gatorna i sin pappas hemstad tillsammans med sin 7-åriga syster och mamma. Detta sedan pappan misshandlat mamman och kastat ut dem, mitt under pågående karantän.

Till slut lyckades Xiao Li få polisens tillstånd att köra till stadsgränsen och hämta upp pojken, systern och mamman.

– Vi var superoroliga över hur lätt det var för förövaren att misshandla henne under karantänen. Inga restauranger var öppna, inga transporter tillåtna. De hade inte ätit på så länge, säger Xiao Li till Sixth tone.

Kvinnorättsaktivister bekräftar ökningen av anmälningar om våld i hemmen, som är förbjudet sedan en banbrytande lagstiftning mot våld i hemmen trädde i kraft i Kina 2016. I en undersökning som All-China women’s federation genomförde i november samma år uppgav 30 procent av gifta kvinnor att de utsatts för någon form av våld i sina hem.

Men implementeringen av lagstiftningen haltar och med uppmärksamheten riktad mot corona-epidemin försummas frågan än mer, menar Wan Fei. Och hjälporganisationer har tagit fram livesända workshops och online-verktyg för självhjälp som en form av kompensation för bristerna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: