Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

2020-02-27 | Carina Ohlsson padlock

KRÖNIKA/OPINION

”En politik för jämställdhet måste handla om att faktiskt göra de reformer som krävs, hur obekväma de än är. Strukturer som förtrycker, diskriminerar eller förminskar människors makt och frihet måste brytas”, skriver Carina Ohlsson (S).

Carina Ohlsson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna, ordförande för S-kvinnor och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Farida Al-Abani (Fi), Nooshi Dadgostar (V) och Janine Alm Ericson (MP).

Du säger att du har förändrats, att du aldrig menade att slå. Du säger att allt har förändrats. Om jag ville, så skulle jag förstå. Man skadar inte den man älskar, vilket du faktiskt säger att du gör. Spring för livet om det är dig kärt. Att slå tillbaka det är det inte värt. Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå. Det enda du kan göra är att gå.

Texten kommer från Sara Vargas låt Spring för livet som hon tävlade med i Melodifestivalen för några år sedan. Låtens text och innebörd är högaktuell än i dag. Dels på grund av att den stora schlagerfesten redan är igång igen, men framför allt för att det snart är 8 mars som är symboldagen för kvinnors kamp för överlevnad, jämställdhet och lika villkor.

Sara Varga fick efter sin medverkan i festivalen ett stort antal meddelanden, telefonsamtal och mail från utsatta kvinnor som kände igen sig i låtens text. Kvinnor flyr ständigt. Den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja – rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar.

Många kvinnor befinner sig på ständig flykt genom hela sin livstid. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, lämna sin familj eller fly från hedersvåld.

När vi pratar internationell feminism blir det tydligare än någonsin att världen inte är jämställd. Det handlar om allt ifrån att vissa länder inte har en tydlig sexköpslag till att det finns krigsdrabbade länder där kvinnor och barn blir utsatta för de mest brutala övergreppen. Kvinnor och barn som flyr gör det under fruktansvärda risker. S-kvinnor har tidigare uttalat ett fördömande mot IS härjningar och de våldtäktsideologier som tillåtits få fäste i ett brutalt krig där kvinnor blivit handelsvaror, slavar och fråntagits allt sitt värde som människor.

En politik för jämställdhet måste handla om att faktiskt göra de reformer som krävs, hur obekväma de än är. Strukturer som förtrycker, diskriminerar eller förminskar människors makt och frihet måste brytas.

S-kvinnor har länge lyft frågan om hur kvinnor som lever i relationer med våldsamma män inte bara måste fly för livet, de behöver också skydd för att kunna hålla sig undan och börja om. Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. De behöver få en chans att börja om ett nytt liv där de inte riskerar att slås ihjäl för att de ska röra sig i offentligheten och till exempel hämta barnen på förskolan.

Tänk att vi har ett problem som är så utbrett att Sara Varga fick sjunga i riksteve om det på bästa sändningstid utan att samhället gjorde protester. Det är så okontroversiellt och normaliserat att män slår ihjäl kvinnor att vi inte ens höjer ögonbrynet över det faktum att någon sjunger om mäns våld mot kvinnor i Melodifestivalen.

På internationella kvinnodagen den 8 mars markerar vi mot att kvinnor måste fly för livet, och ser till att de får en fristad där de kan andas ut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: