Sandra Dahlén är sexualupplysare och sexualpolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

80-talet ringde och vill ha sexualundervisningen tillbaka

2020-02-25 | Sandra Dahlén padlock

INRIKES/SEXKRÖNIKAN

En bok om hur bebisar blir till för små barn, hur svårt kan det vara. Även om det har börjat röra sig på området, med hjälp av översättningar – och det nu finns åtminstone en vettig på svenska – har Sverige fortfarande inte producerat någon sådan bok, konstaterar Sandra Dahlén.

En stoltare moder än när barnet för fyra år sedan valde ut just boken Hur görs bebisar att ta med till förskolans högläsningssatsning får man leta länge efter. Borta var den frustration jag så länge känt över att det var den enda samtida boken som fanns att läsa om ämnet – en könlös bok som hoppar över hur bebisar faktiskt görs och fokuserar på DNA istället.

Något år efter förskolans lässatsning visade barnet upp en skapelse i modellera föreställande en livmoder, inspirerad av ovan nämnda bok. Så modershjärtat klappade av stolthet igen. Och böcker är visst inte allt för barnet kom i början av det här året och visade spontant hur enkelt det var att rita snippor (och sådana finns inte i Hur görs bebisar). Så frustrationen över dålig sexualupplysning för småttingar i bokform var definitivt glömd – trodde jag. Döm om min förvåning när jag i januari helt plötsligt en morgon skrev ner en bok för små barn om hur bebisar blir till.

Jag hade inte några som helst planer på att skriva bok och visste inte att jag gick och bearbetade en. Men frustrationen över den enda futtiga boken som fanns i Sverige var tydligen kvar, hade bearbetats, och kom ut i rasande fart. Jag googlade sedan runt för säkerhets skull, innan jag kontaktade Leopard förlag. Då kunde jag till min förvåning se att Texicon förlag förra året släppt en ny bok översatt från tyska, Var kommer bebisar ifrån? Men jag såg redan på omslaget att jag inte skulle bli nöjd, såg konservativt ut, eller rättare sagt att jag skulle bli nöjd då jag misstänkte att det fortfarande fanns ett tomrum att fylla i barnboksutgivningen.

Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna (eller mycket lubrikation har flödat mellan lakanen, som jag föredrar att uttrycka mig). Möte på Leopard förlag, överenskommelse med illustratören Lotta Sjöberg, tidsplan började tecknas upp. Hemma blev jag firad med champagne för nu skulle en ny bok ges ut! Ett par dagar senare fick jag ett mejl från förlaget som visar vad som precis kommit i flödet – en helt ny bok för små barn om hur bebisar blir till, skriven av någon annan! Boken heter Göra barn och jag såg på säljmaterialet att den precis fyller det tomrum som jag ville fylla. Damn vad irriterande att någon hann före!

Tre veckor efter beställning fick jag äntligen den tysköversatta boken Var kommer bebisar ifrån? som kom förra året. Med den i min hand slungas jag tillbaka till 80-talet i illustrationer, språk och syn på familj.

Jag förstår faktiskt inte hur ett förlag som Texicon förlag kan ge ut sådan långrandig och heteronormativ smörja. Men det intressanta är att den innehåller tecknade könsorgan och det var det länge sedan vi såg i en sådan här bok.

Med en ny rädsla för kombinationen barn och sexualitet samt de queera framgångarna försvann helt 70-talets frimodighet. Då fanns barnböcker som tog upp och visade heterosexuella samlag (till och med i fotoform!) samt beskrev ord som pittar, springor, stånd och våthet. På den tiden blev det lite för mycket av det goda men något mellanläge borde rimligtvis finnas.

Nu i dagarna så fick jag då den splitternya boken Göra barn från Natur och kultur i min hand, den som kom i vägen för min och Lotta Sjöbergs bok. Då ser jag att den är översatt från Norge. Sverige har alltså fortfarande inte lyckats producera en sådan här bok. Men: I Göra barn finns tecknade könsorgan och den tar upp olikkönade samlag men beskriver även att situationer och familjer ser olika ut och därmed görs också barn på olika sätt – och det dessutom med kroppar i olika hudfärger.

Självklart tycker jag att Lotta Sjöberg och jag tillsammans skulle gjort det här bättre, men nu finns äntligen en vettig bok på ämnet. Den kommer ge svar till barn, anstränger sig för att vara inkluderande och kommer att underlätta för vuxna att samtala om viktiga ämnen. Och jag får helt enkelt ge ut en annan bok.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: