”Vi var och är alla Ingrid Escamilla”

2020-02-18 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Det kunde ha blivit ytterligare ett i raden av kvinnomord, men när läckta bilder och beskrivningar som skildrar de brutala detaljerna från mordet som pojkvännen begick på Ingrid Escamilla den 10 februari spreds av flera medier, blev det droppen.

Inte nog med själva mordet. Inramat med sensationsrubriker och läckta bilder på Ingrid Escamillas kropp beskrev flera tabloider de vidriga detaljerna i fallet. Detta i land där fler än tio kvinnor mördas varje dag i genomsnitt, med ett politiskt klimat där landets ledande politiker ifrågasätter brottsrubriceringen feminicidio som infördes i lagstiftningen 2012 för mord på kvinnor, och den straffskärpning brottet medför.

Publiceringarna har väckt ramaskri och omfattande protester i Mexiko. Kraven på en ansvarsfull journalistik har varit centrala. Flera människorättsorganisationer och -aktivister har vädjat till folk om att inte sprida bilderna.

De protester som inletts i sociala medier övergick under den gångna helgen till gator och torg. Cimac rapporterar om protesterna, om hur demonstranters krav på att få träffa representanter för medierna mötts med tystnad och kravallpolis. Hård kritik har riktats mot presidenten Manuel Lopez Obrador för den milda respons han kommit med, bland annat under en presskonferens på fredagen.

Redan i gryningen samlades feminister och kvinnorättsaktivister vid presidentpalatsets med slagord, feministtecken och med rödfärg nedklottrade port. Bland dem fanns Lidia Florencio, mamma till Diana Velázquez, en ung kvinna som mördades 2017, utan att någon ställts till svars än. Cimac beskriver hur hon tillsammans med de andra som samlats ropade ut såväl hennes namn som så många fler tillhörande de senast årens många mördade kvinnor.

Lucia Lagunes, chef för den feministiska nyhetsbyrån Cimac säger, i en intervju med BBC, att den som vill förstå de explosiva protesterna behöver känna till kontexten, där våldet mot kvinnor ständigt blir med omfattande.

Och svaren på detta fall inkluderar flera faktorer som samlas från samma inkludering av feminister och de senare och från Mexiko, och obehaget före den offentliga politiken är formen av effektivt och stridande våld.

– I reaktionerna på det här mordet sammanfaller flera ackumulerande faktorer, från de senaste årens allt fler kvinnomord, till det obehag som väcks av bristen på politik som effektivt bidrar till att bekämpa det könsrelaterade våldet.

På fem år har kvinnomorden ökat med 137 procent, enligt brottsstatistiken för feminicidio. Men civilsamhällets organisationer bedömer att den verkliga siffran rymmer betydligt fler, eftersom fallen inte alltid rapporteras eller kategoriseras som feminicidio. Av 4 000 mord på kvinnor 2018 var det endast 976 som fick den rubriceringen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: