Nooshi Dadgostar (V).

”Den som är tillrättalagd och präktig vinner inga nya väljare”

2020-02-14 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Vänsterpartiets vice ordförande och feministiska talesperson Nooshi Dadgostar är för närvarande ensam kandidat till att efterträda Jonas Sjöstedt vid kongressen i maj. Feministiskt perspektiv har ställt fem frågor till henne med anledning av kandidaturen.

På torsdagen meddelade Tamara Spiric, som nominerats av två av Vänsterpartiets distriktsstyrelser, att inte heller hon kandiderar till partiledarposten. Sedan tidigare har Rossana Dinamarca, Ulla Andersson med flera namnkunniga vänsterpartister lämnat besked om att de avstår.

Enligt partiets valberedning finns flera nominerade som ännu inte gett besked. Dessutom finns möjlighet kandidera ända fram till kongressen, även om nomineringarna till valberedningen ska vara inne senast 21 februari. Fortfarande kan alltså fler kandidater träda fram vid sidan av Nooshi Dadgostar, som också är en av Feministiskt perspektivs återkommande inrikespolitiska krönikörer.


Vilka faktorer avgjorde ditt beslut?

– Jag har länge arbetat för att förbättra och utjämna människors livsvillkoren. Som ledamot i Botkyrkas fullmäktige och som riksdagsledamot med uppdraget att förhandla statsbudgeten. Efter samtal med familjen bestämde mig för att jag gärna vill arbeta med att göra Vänsterpartiet till ett ännu större parti som kan uträtta ännu fler saker.


Ser du behov av en ny linje för V och i så fall vilken?

– Vi ska fortsätta att pressa regeringen och lägga våra vänsterförslag. Vi behöver växa ytterligare och bli ett parti som fler kan känna sig hemma i och lita på, det kommer att kräva att vi finns på fler platser än i dag och att vi växer ytterligare där vi är starka.


Januariavtalet har skapat utrymme för V att fånga upp missnöjda S-väljare, samtidigt höjs nu röster inom partiet för att V ska stärka sin vänsterprofil. Går det att både bredda och vässa, och i så fall hur? Om inte, vilken väg skulle du välja?

– Det är en missuppfattning att människor skulle vara attraherade av ett utslätat politiskt budskap. Den som är tillrättalagd och präktig vinner inga nya väljare. Många kan se i sin vardag att akutmottagningarna är överbelastade och förskolorna underbemannade. Det är kris. Det kommer inte räcka med små tillskott till välfärden. Vi är ett radikalt vänsterpopulärt parti med ett större projekt än så. Jag tror att det finns en mycket stor möjlighet för ett Vänsterparti som slår underifrån att växa.


Det finns de inom vänstern som menar att fokus på rasismbekämpning, hbtq-frågor, intersektionalitet och feminism skymmer höger-vänster i debatten, vad säger du till dem?

– Det är fel. Dessa frågor är grundläggande för att vi ska känna oss fria och trygga i våra liv. Jag skulle vilja diskutera den här typ av frågor också kopplat till ekonomi. Det är billigt att prata om hur vi ska uttrycka oss, desto dyrare är det att se till att kvinnojourer har tillräckliga medel, att hbtq-fritidsgårdar finns i fler kommuner och att kvinnors löner höjs.


När V valde partiledare sist, röstade kongressen nej till delat ledarskap. Hur ser du som feminist på delat ledarskap, just nu i Vänsterpartiet men också generellt?

– Det är upp till kongressen att avgöra. Just de feministiska argumenten är kanske inte så starka i denna fråga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: