Från sardinrörelsens flashmob i Bologna en vecka innan Emilia Romagnas regionval.

”Sardinerna” avgjorde viktigt regionval i Emilia-Romagna

2020-01-27 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Högerpopulisternas framfart har stoppats i Italien. Centervänsterkandidaten vann över högerpopulistiska och främlingsfientliga Legas kandidat i regionvalet i Emilia Romagna. Det har varit ett nyckelregionalval som har föregåtts av enormt kampanjande och inte minst ”sardinerna” och deras flashmobs.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-04-02 | Massprotester mot global antifeministisk samling i Italien

2019-12-17 | Sardiner i massor protesterar mot populism och fascism

2018-06-21 | Hårda tider att vänta för minoriteter i Italien

2018-02-02 | Unga feministers röster inför valet i Italien 2018

2017-12-08 | Feminism konstant motvikt till populismen i Italien

2017-11-27 | Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

– Varje seger över högerpopulister, eller ”identitetshögern” är viktig, eftersom de är starkt inriktade på en hierarkisk uppdelning mellan könen, har en vision om att bevara den traditionella familjen och är emot all utbildning mot sexism och homofobi, säger forskaren Giorgia Serughetti i en kommentar efter valet till Feministiskt perspektiv.

Många tillskriver den nya proteströrelsen ”sardinerna”, som föddes i regionsstaden Bologna, stor betydelse för att centervänsterkandidaten gick segrande ur valet.

Inför valet manifesterade de i massor. Utan partipolitiska flaggor. De ville inte vara partipolitiskt bundna, men de var tydliga med att de ville stoppa den tidigare inrikesministern Matteo Salvini och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega från att vinna valet i deras födelseregion Emilia Romagna och bidra till att öka det politiska deltagandet. De lyckades med båda.

- Sardinerna har varit viktiga dels för att uppmuntra till ett högt valdeltagande, dels för att erbjuda en alternativ ”identitet” till den ytterhögern erbjuder. De erbjuder ett ”vi” som inte bygger på uteslutning, utan ett inkluderande och välkomnande ”vi” där dialog står i fokus.


Rekordmånga röstade

Det var centervänsterkandidaten Stefano Bonaccini som vann valet över Legas kandidat Lucia Borgonzoni i regionen Emilia Romagna, och får därmed förnyat förtroende. 
Valdeltagandet har aldrig varit så stort. 67,6 procent av de röstberättigade tog sig till urnorna, vilket är en ökning med 30 procent sedan det senaste valet. Valet har föregåtts av enormt kampanjande och medial uppmärksamhet, både nationellt och internationellt.

Valet har också setts som en viktig test för den nya koalitionsregering mellan antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet, som bildades förra sommaren. Detta efter att samarbetet mellan Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega brutit samman och Salvini tvingats avgå som inrikesminister.

Innan valet sade statsvetarprofessorn Piero Ignazi från Bolognauniversitetet att Legas partiledare, Matteo Salvini, hade haft en mycket aktiv närvaro i regionen de senaste månaderna:

– Han har varit mer synlig än regionpresidentkandidaten från Lega. Detta till skillnad från vänsterblocket, där regionpresidenten och de lokala representanterna har varit de mest aktiva i valkampanjen.

Ignazi såg det som ett tecken på att högern ville ge regionvalet i Emilia Romagna nationell betydelse. Men valet kom att visa på ”sardinernas” betydelse för valet i hemregionen. I Kalabrien i syd, där val ägde rum samma dag, vann Lega.

Valet i Emilia-Romagna är den första förlusten för Salvini.


Föll på eget grepp

Segerviss hade Salvini satsat stort på att resa fram och tillbaka och tala på torg runt om i Emilia Romagna – en region han sagt sig vilja befria från ”vänsterns förtryck”. Här har vänster-centern på den politiska skalan dominerat under närmare 70 år.

Men det ville fyra Bolognabor säga sitt om och anordnade en sardinflashmob den 14 november 2019. Därefter kom många andra att följa. Ett av de uttryckliga målen när sardinerna samlades i Bologna en andra gång en vecka innan valet var just att väcka intresset för politik hos unga.

– Vi vill att människor ska intressera sig för politik och rösta, sade Mattia Santoro den av de fyra grundarna som kommit att bli frontfigur för sardinrörelsen.

Förutom fokus på en välkomnande och inkluderande politik har andra feministiska frågor i stort sett varit osynliga under kampanjen.

– Matteo Salvini har försökt vinna poäng på att ta upp sexism, men föll på eget grepp eftersom han helt tog över valkampanjen och lät den regionala presidentkandidaten, som var en kvinna, få stå i bakgrunden, säger Giorgia Serughetti.

Hon pekar på att sardinerna haft ett ”tyst” stöttande och icke-militant förhållande till feminismen, genom att vända sig mot politisk hatpropaganda.

– De har inte gett de existerande feministiska rörelserna någon särskild uppmärksamhet eller aktivt försökt inkludera dem. Däremot har nätverket Non una di meno (Inte en kvinna mindre) deltagit i ett flertal sardindemonstrationer.


Giorgia Serughetti


Stor uppslutning i sardinflashmob 19 januari i Bologna. Bild: Christin Sandberg

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: