EU fortsatt passivt medan människor på flykt torteras

2020-01-17 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Den humanitära katastrofen fortgår i Medelhavet och i Libyen. Vore det inte för de frivilligorganisationer som envist och motarbetade fortsätter bevaka och genomföra räddningsaktioner på Medelhavet skulle det vara en fullständigt svart kyrkogård.

Samtidigt dröjer ett eldupphör i Libyen, där konflikten har dragit in allt fler länder, och riskerar att driva än fler människor på flykt.

Räddningsorganisationen Mediterranean rescue rapporterar att de bara under fyra dagar, 9-12 januari, fick larmsamtal om 22 båtar med totalt 1 150 personer ombord som flytt Libyen och befann sig i sjönöd. 400 av dessa personer räddades till Europa. Totalt 1 500 personer, varav 503 lyckades, lämnade landet under samma fyra dagar. Cirka 700 personer fångades av Libyens kustbevakning, som förde dem tillbaka till landet.

Mediterranean rescue hörde under den här perioden även talas om att en båt förlist, men enligt libyska kustbevakningen räddades de 65 personer som befann sig ombord, vilket organisationen inte har kunnat bekräfta.

Räddningsorganisationen rapporterade ofta om båtar i nöd till berörda myndigheter, vilka inte agerat tillräckligt snabbt och i tillräcklig omfattning, enligt deras bedömning. De uttrycker stor oro över att många av personerna, istället för att räddas och föras till säkerhet, förs tillbaka mot deras vilja till läger i Libyen, där våld och tortyr mot flyktingar är dokumenterat. Deras farhågor är att personer har dött utan att det har kommit till någons kännedom.


Såld för 12 500 dollar

Den 10 januari publicerade Mediterranea rescue en bild på en ung eritreanska som hängde upp och ner och skrek medan hon slogs inne i ”black room”, tortyrsalen som finns i många libyska flyktingläger.

Mediterranean rescue valde kort därefter att ta bort bilden. De uppger att den eritreanska kvinnan såldes som slav för 12 500 dollar och att bilden, som hann spridas snabbt på sociala medier, visar vad som händer bland annat i det informella förvaret, Bani Walid, som är i händerna på den libyska milisen.

Ingen ingriper i Bani Walid, trots att det är ansett vara landets grymmaste tortyrplats. Enligt Mediterranea rescue känner de libyska myndigheterna, de europeiska regeringarna och FN:s flyktingorgan UNHCR väl till det som händer. Människor på flykt som hålls fångna säljs för slavarbete i jordbruken eller hemma hos libyska familjer.

Under samma fyra dagar, 9-12 januari, fick hjälplinjen Alarm phone – en direkt larmlinje för båtfolk i nöd – även information om att ett privat handelsfartyg olagligt förde tillbaka 64 personer till Libyen efter att ha räddat dem nära oljeplattformen, Bouri oil.

När de kom tillbaka till Tripoli vägrade några av de 64 personerna att stiga iland och enligt vittnesmålen Alarm phone mottog sköts en av flyktingarna av libyska myndigheter och kroppen kastades i havet.

Människorättsorganisationerna som fortsätter räddningsaktionerna, trots att de har kriminaliserats i exempelvis Italien, begär att Europa beslutar om en säker korridor för människor på flykt.

Som det har varit i drygt ett år nu är det tack vare frivilligorganisationer, Civil fleet, Sea watch 3, Moonbird, Open arms och Alarm phone, som bevakar vad som händer på Medelhavet och invid kustgränsen till Libyen, som informationen når ut. Annars skulle dödsfallen och människorättsbrotten förbli dolda.


Läget riskerar att förvärras

Enligt en färsk rapport från Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå kom färre irreguljära flyktingar till EU förra året än något år sedan 2013. Detta främst på grund av att färre personer tar sig över de centrala och västra delarna av Medelhavet. Samtidigt är situationen i Libyen allvarlig och och inbördeskriget som pågår riskerar troligtvis att tvinga än fler människor på flykt de närmaste veckorna, befarar Mediterranean rescue.

Konflikten har dragit in allt fler länder och flera toppmöten har hållits den senaste tiden för att försöka stävja utvecklingen. Den 8 januari mötte EU-representanter Fayez al Sarraj från den internationellt erkända Tripoliregeringen (GNA). Därefter skulle han resa till Italien. Men när han fick reda på att premiärministern, Giuseppe Conte, med stöd av Frankrike, Tyskland och Storbritannien, även träffat krigsherren Khalifa Haftar ställde han in mötet.

I Istanbul möttes Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, som stöder GNA, och Rysslands president Vladimir Putin, som stöder general Haftar. Flera försök att nå fram till ett eldupphör har gjorts, men Haftar har ännu inte velat underteckna ett sådant.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: