Amnesty larmar om olagligt våld mot demonstranter i Iran

2020-01-17 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Sedan iranska myndigheter den 11 januari medgav att de, oavsiktligen, skjutit ner ett ukrainskt passagerarplan tre dagar tidigare pågår protester och krav på rättvisa för de 176 ombord som samtliga dödades i kraschen. Nu larmar Amnesty international om att säkerhetsstyrkor tillgripit omfattande och utomrättsligt våld för att slå ner de fredliga protesterna.

Amnesty international har genom verifierade videoinspelningar, foton och vittnesmål från offer och ögonvittnen på plats kunnat bekräfta uppgifterna om att iranska säkerhetsstyrkor använt olagliga metoder mot de fredliga demonstranter som under flera dagar samlats i fredliga demonstrationer.

Det handlar bland annat om beskjutning med spetsig ammunition från luftgevär, gummikulor, tårgas och pepparspray, med avsikten att skingra demonstranterna. De så kallade säkerhetsstyrkorna ska också ha sparkat och slagit dem, misshandlat dem med batonger och genomfört godtyckliga gripanden.

Philip Luther, forsknings- och policychef på Amnesty internationals för mellanöstern och Nordafrika, beskriver det ilegitima våldet som ett långvarigt mönster inom iranska säkerhetsstyrkor.

– Det är avskyvärt att Irans säkerhetsstyrkor våldsamt slagit ner fredliga minnesstunder och protester där människor kräver rättvisa för de 176 passagerare som dödades på planet och uttrycker sin ilska mot iranska myndigheter, säger han.

Med säkerhetsstyrkor avser Amnesty i det här fallet såväl den iranska polisens specialstyrkor och paramilitär Basij-milis som civilklädda agenter.


Vågar inte söka vård

I en av videoinspelningarna ligger två kvinnor i Teheran skadade och blödande på marken. På en film som spelats in i närheten ligger en annan kvinna i en pöl av blod och skriker av smärta. De personer som kommit till kvinnornas undsättning hörs på inspelningarna säga att de blivit beskjutna. Amnesty har inte lyckats fastställa vilken typ av ammunition som använts i de fallen.

Det är bara ett par av de incidenter som ger Amnesty ytterligare grund för sin kampanj för att få stopp på polisvåldet. Organisationen har även mottagit meddelanden från flera skadade demonstranter som inte vågat söka vård av rädsla att gripas av säkerhets- och underrättelsetjänst som enligt rapporterna har stark närvaro på sjukhusen. Det finns även exempel på kliniker och sjukhus som avvisat skadade och med varningar om att de riskerar att gripas om de deltagit i protester.

– Situationen i Iran är just nu mer smärtfylld än döden. De dödar oss långsamt; de torterar oss till döds, säger ett av offren för polisbeskjutning i samband med tårgasattacken mot en tunnelbanestation i Teheran – med syftet att hindra människor från att delta i protesterna – till Amnesty.


Sexuellt våld i förhör

Försvinnanden och gripanden rapporteras från städer runt om i Iran. Åtminstone i två städer, Amol och Teheran, vägrar myndigheterna att lämna information till de gripnas familjer om vad som hänt och var de befinner sig, vilket enligt internationell rätt innebär tvångsförsvinnanden.

Åtminstone en kvinna som gripits godtyckligt av civilklädda säkerhetsagenter ska ha hållits flera timmar på en polisstation och utsatts för sexuellt våld. Enligt Amnestys källa försökte en förhörsledare att våldta henne och ska ha tvingat kvinnan att utföra oralsex på honom.

– Iranska myndigheter måste omedelbart upphöra med repressionen och se till att säkerhetsstyrkorna tillämpar maximal återhållsamhet och respekterar demonstranternas rätt att fredligt samlas och uttrycka sina åsikter. Gripna måste skyddas från tortyr och annan dålig behandling och alla som gripits godtyckligt måste släppas, säger Philip Luther.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: