Ett budskap från Australiens förmödrar och förfäder

2020-01-10 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

26 människor har hittills dött i bränderna som rasar i Australien och omfattar cirka 6,3 miljoner hektar. En miljard däggdjur, fåglar och reptiler befaras ha dött, en del av dem utrotade för alltid. Enligt myndigheterna i New South Wales och Victoria är det värsta långt ifrån över.

Samtidig torka och värmebölja gör att skogsbränderna, som inte är ovanliga i Austrialien, slår rekord i storlek och varaktighet. Naturens kraft har fångats på många bilder. En som sticker ut i mängden togs i gryningen på nyårssdagen av Rose Fletcher, boende i södra Australien, rapporterar The mind unleashed.

I just det ögonblick hon fångade stod den uppgående solen i kontrast till de tjocka lagren av sot och värme, som en direkt avbildning av urfolkens flagga. Den designades av Harold Joseph Thomas, en hyllad konstnär från Luritja-folket som först hissades i Adelaide på aboriginernas nationella dag, den 12 juli 1971 och har senare adopterats av alla urfolksgrupper i landet.

Bilden blev viral så snart den postats. Fletcher kallar stunden magisk och förstod dess kraft, men har ändå tagit intryck av omfattningen:

”Jag avsäger mig alla anspråk, var snälla och dela den. Jag är överväldigad av responsen, och tacksam för varje person som har delat den vidare till andra.”

Bland delningarna förekommer kommentarer som exempelvis:

”Säger allt egentligen, aboriginska folk såg efter marken. Skam över vår regering i Australien.”

En annan kommentar av @AleksanderRowan på Twitter uppmanar till eftertanke:

”...hade vi inte mördat massor av aboriginer, OCH lärt oss deras visdomar om skogsvård, hade vi kanske inte haft så fruktansvärda tider som nu.”

Det svarta i flaggan representerar urbefolkningen i Australien, det röda relationen mellan jorden och kontintentens urfolk, men även okran, den röda lera som används i aboriginers ceremonier, och det gula står för solen och jordens konstanta pånyttfödelse.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: