Lidia Falcón är ordförande i spanska Feministpartiet, som ingår i vänsterkoalitionen IU.

Spansk vänsterkoalition i strid om transpersoners rättigheter

2019-12-20 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Efter ett utspel där Feministpartiet i Spanien tar avstånd från lagstiftning om transpersoners rättigheter, har vänsterkoalitionen Izquierda unida (IU), där partiet ingår sedan 2015, krävt en förklaring. Hbtq-avdelningen inom IU har även krävt att Feministpartiet utesluts ur koalitionen.

Utspelet hade godkänts i enhällighet av partiets politikkommission och publicerades i form av en kommuniké som gavs spridning i sociala medier för ett par veckor sedan, rapporterar tidningen Público. I kommunikén tar Feministpartiet avstånd från lagstiftning som antagits i Baskien, och lagförslag som vänsteralternativet Unidas podemos presenterade under förra mandatperioden och nu i regeringsställning kommer att lyfta igen. De skriver bland annat att:

”...det håller på att utvecklas olika strategier organiserade av gaylobbyn och dess anhängare, med skamliga konsekvenser som legalisering av livmödrar för uthyrning, acceptans av att minderåriga som förklarar sig transsexuella kan tillgå medicinska och kirurgiska behandlingar för att byta kön samt osynliggörande av kvinnan som kategori.”

Kommunikén kritiserar queer teori och retorik och menar att denna blivit dominerande i all spridning av feministisk ideologi, samt osynliggör kvinnor och kvinnokampen. Vänstern anklagas i sin tur för att acceptera en patriarkal strategi för att splittra feministrörelsen. Texten är undertecknad av Feministpartiets ordförande Lidia Falcón, som menar att utvecklingen de beskriver handlar om en organiserad och finansierad kampanj som ”diskvalificerar feministrörelsen med grova förolämpningar och förtal”.

Reaktionerna på kommunikén har varit starka. En del feminister har uttryckt sitt stöd, andra kritiserar Feministpartiet för dess ställningstagande. Vänsterkoalitionen IU:s ekonomiskpolitiske talesperson Carlos Sánchez Mato har kritiserat kommunikén och säger att den typen av attacker mot unga transpersoner är att vänta från högerextremister men inte Feministpartiet.

Efter ett akut möte med anledning av kritiken inom vänsterkoalitionen, utfärdade Feministpartiet ett andra uttalande. Där vidhåller partiet kritiken mot aktuella lagar och lagförslag, samt hävdar att transpersoner inte är fienden, utan patriarkatet som ”inte bara förtrycker oss utan än värre konstruerar oss”.

Feministpartiet överväger att agera juridisk mot de förolämpningar, verbala attacker och hot som riktats mot partiet efter den första kommunikén. Samtidigt uppmanas IU att ta ställning i den kris som uppstått, och ta avstånd från hbtq-avdelningens krav på uteslutning av Feministpartiet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: