Sara Tomei och Marianna Grandinetti är två studenter som tröttnat på att lyssna på alla elakheter i politiken och därför ansluter sig till sardinerna.

Sardiner i massor protesterar mot populism och fascism

2019-12-17 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Hundratusentals ”sardiner” samlades på San Giovanni-torget i centrala Rom på lördagen. Men det handlar inte om några fiskar, utan den nya proteströrelse som har svept fram över Italien den senaste månaden. I ett hundratal städer har människor manifesterat för att visa sitt missnöje med en politik som kännetecknas av populism, rasism och hat.

– Jag är glad över att vara här och manifestera mitt missnöje med den rasism och ojämlikhet som genomsyrar vårt samhälle, säger Daniela Louisa Bonalume, och tillägger att det var tio år sedan hon senast demonstrerade.

Och det är många som har slutit upp. San Giovanni-torget, där det traditionella 1 maj-firandet äger rum i Rom varje år, är fyllt till bredden. Uppskattningsvis 100 000 sardiner har hörsammat kallelsen till flashmob.

Med färgglada sardinskyltar i händerna sjunger de den folkliga protestsången Bella Ciao. Laura Fiandra och väninnan Luana Romano är två av dem.

– Vi är här för att sardinrörelsen inger hopp och för att visa enighet och solidaritet. Samtidigt vänder vi oss mot den fascism och det våld, som har präglat den politiska retoriken de senaste två åren, säger Laura Fiandra och får medhåll av Luana Romano.


Luana Romano och Laura Fiandra tycker sardinerna inger hopp.


– Vi italienare är inte fantastiska men vi är välkomnande, säger Daniela Bonalume som därför vill delta och visa sitt missnöje med den restriktiva politik som präglat landet de senaste två åren.


Slår hål på lögner

Det handlar om vanliga medborgare från olika samhällsskikt, varav många ovana demonstranter, som vill fylla vad de kallar ett tomrum. Och säga ifrån.

– Jag är trött på att höra alla elakheter i den politiska retoriken, säger studenten Sara Tomei.

Allt började för exakt en månad sedan. Den 14 november 2019 i universitetsstaden Bologna då fyra kompisar i 30-års åldern anordnade en flashmob som de kallade 6 000 sardiner.

– Vi ville samla 6 000 personer på Piazza Maggiore i centrala Bologna för att visa hur mycket folk det är och hur omöjligt det är att Matteo Salvini, partiledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega, togs emot av tiotusentals personer, såsom han sagt, när han öppnade regionvalskampanjen här nyligen, säger Andrea Garreffa, en av de fyra organisatörerna.

Han fortsätter:

– Salvini slängde sig med siffror som var falska, eftersom det inte ens fick plats så många människor på arenan där han befann sig.

Enligt Garreffa handlade det om att en gång för alla slå hål på Salvinis lögn och visa hur lögner och manipulerad information – fake news – är förödande för ett fritt och demokratiskt samhälle.

– Vi vänder oss mot alla nyfascistiska tendenser och accepterar inte att ytterhögerpartierna reser runt i landet och påstår att alla är med dem för det är inte sant, tillägger han.


Kreativt och fredligt

Andrea Garreffa beskriver sardinrörelsen som en kreativ och fredlig proteströrelse som vänder sig mot populism, rasism och det alltmer utbredda hatet i politiken, vilket också smittar av sig på samhället.

– Vi vill anordna fredliga protester, eftersom Salvini så ofta möts av våld och alltid reser iväg som offer från sina framträdanden, säger Garreffa.

Sardinerna står för en symbolik – en tillsynes liten och hjälplös fisk som då den rör sig i flock utgör ”en massa” och på så vis kan navigera och försvara sig.

Att gensvaret skulle bli så stort hade de fyra vännerna Andrea Garreffa, researrangör, Giulia Trappoloni, arbetsterapeut, Mattia Santori, statsvetare, och Roberto Morotti aldrig kunnat föreställa sig när de via sociala medier kallade till den första flashmoben i Bologna.

– Ingen av oss har någonsin varit medlemmar i något politiskt parti. Det här är bara vårt sätt att ta upp kampen mot populismen och belysa att samhällsproblem är komplexa och inte kan bemötas med politiska slagord utan kräver uttänkta lösningar, säger Andrea Garreffa.

– Och vi behövs, det bevisar inte minst alla människor som har kommit hit i dag och de som har manifesterat runt om i landet den senaste månaden, säger Mattia Santori omringad av hundratals journalister på San Giovanni-torget i Rom.

Det är framför allt Santori som har blivit talesperson för gruppen och deltagit i otaliga tv- och radiosändningar den senaste månaden. För responsen har varit enorm. Under den månad som gått sedan starten har det anordnats flashmobs i ett hundratal städer runtom i Italien och även internationellt.


Andrea Garreffa är cykelguiden som tillsammans med några vänner startat en rörelse som tagit sådan fart att ingen vet vart det kan sluta.


Det här paret har rest runt i Italien och deltagit i flera manifestationer den senaste månaden.


Vill samla många

Den första stödmanifestationen utanför landet hölls i Amsterdam och på lördagen anordnades flera i städer som Helsingfors, Stockholm och London. Politikerna har än så länge varit avvaktande, även om premiärministern Giuseppe Conte sagt att han är intresserad av att möta sardinerna om de skulle önska.

– Torgmassan skrämmer högerpartierna och får vänsterpartierna att tänka efter, säger Mattia Santori.

Ett av de nuvarande regeringspartierna, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, bildades efter just en liknande manifestation på ett torg, då under parollen ”Vaffanculo day” år 2007. På söndagen, dagen efter Rom-manifestationen, håller sardinorganisatörerna ett stormöte.

– Vi har inte för avsikt att bilda ett parti, utan återvänder till de lokala torgen, sade Mattia Santori enligt dagstidningen La Repubblica efter mötet. Framför allt kommer sardinerna satsa på att samla så många som möjligt den närmaste månaden inför regionvalen i Emilia Romagna och Kalabrien.

– Vi har inga politiska prioriteringar eller förslag ännu. Men det är uppenbart att politiken behöver oss, och vi kan fungera som brygga mellan politikerna och medborgarna. Vårt mål är att samla 25 procent av väljarna på italienska torg framöver, säger han.


Uppskattningsvis 100 000 manifesterade på San Giovanni-torget i Rom.


Alla som deltar i sardinmanifestationerna uppmuntras att använda sin kreativitet.


Ett glatt gäng som låter sig fotas i en selfie.


Mattia Santori har blivit frontfigur för sardinrörelsen i italiensk media.


Virginia Barchiesi är i Rom för en kurs i psykologi och manifesterar med sardinrörelsen eftersom hon vill visa sitt stöd till denna folkliga protest.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: