Janin Alm Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Något skaver i rapporteringen om den finska regeringen

2019-12-12 | Janine Alm Ericson padlock

KRÖNIKA/OPINION

”I Norden har fyra av fem länder haft en kvinna som högsta politiker. Det femte landet är Sverige”, skriver Janine Alm Ericson (MP) apropå att Finland för tredje gången valt en kvinna till statsminister.

Janine Alm Ericson är nyvald jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet och en av partiets två gruppledare i riksdagen, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Farida Al-Abani (Fi), Carina Ohlsson (S) och Nooshi Dadgostar (V).

“En dag kommer kön inte spela någon roll vid regeringsbildningar. Men tills dess – pionjärer!”

Med de orden har ledarna för partierna som tillsammans ingår i Finlands nya regering beskrivits. Och inte av mig eller av sina egna partikamrater. Utan av en politisk motståndare. Orden kommer från Alexander Stubbs, mångårig ledare för oppositionspartiet Samlingspartiet och själv tidigare regeringschef i Finland.

Finlands nyvalda statsminister heter Sanna Marin. Hon är 34 år gammal, socialdemokrat och världens yngsta nu sittande regeringschef. I regeringen sitter Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterförbundet, Centern, De gröna och Svenska folkpartiet. Alla dessa partier leds av kvinnor som också är ministrar i regeringen.

När det är fem män som leder en regering år 2019 lyfter ingen på ögonbrynen. Men när männen är utbytta mot kvinnor sprids nyheten över världen. För det är något som händer nu. Det är normer som förskjuts och banar väg för framtiden. Steg för steg flyttas gränsen för kvinnors representation fram till nya positioner. Från den dagen då kvinnor klev in i olika parlament världen över till i dag har det skett en otrolig utveckling.

Den har gjort så att kvinnor kan leva bättre, friare och mer jämlika liv. Men den har också lett till att hela samhällen har kunnat ha en utveckling de inte annars skulle haft. Ju mer jämställt, desto bättre tas all kunskap och kompetens till vara för allas vårt gemensamma bästa.

När Sanna Marin nu valts till Finlands statsminister är hon landets tredje kvinna på posten och listan på länder i Europa som ännu inte har haft en kvinnlig regeringschef blir kortare för varje år som går. I Norden har fyra av fem länder haft en kvinna som högsta politiker. Det femte landet är Sverige. I alla avseenden lever vi i ett av världens mest jämställda länder, men gränsen verkar ha dragits precis innan ämbetet statsminister.

Men det är också något som skaver i rapporteringen om den finska regeringen. Det politiska innehållet, alla enskilda sakfrågor, den politiska förändringen, tappas bort. Hamnar nästan som en fotnot. I nyhetsrapporteringen så är det de unga kvinnorna som är i fokus.

Rubriker om världens yngsta regeringschef – som dessutom är kvinna – ses i alla medier, men vad hon vill göra med Finland visas i allt för få. Jag hoppas att det kommer förändras, att fokus kommer kunna flyttas till politiken och dess viktiga roll.

Än har vi många glastak kvar att krossa. Men de kommer falla. Ett efter ett. Det kommer komma en dag då kön inte uppmärksammas i regeringsbildningar. Då kvinnors plats i den yttersta makten kommer ses som lika självklar som männens. Men tills dess – pionjärer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: