Raha Askarizadeh, journalist och fotograf.

Iransk fotograf gripen

2019-12-02 | FemPers padlock

UTRIKES

På eftermiddagen den 28 november greps en fotograf på flygplatsen i Teheran och fördes till Evin-fängelset. Hon heter Raha Asgharizadeh. Samma dag hade säkerhetspolisen genomfört en razzia i hennes förälders bostad och tagit med sig bilder.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-05-03 |#1maj: Hushållsarbetande protesterade mot exploatering

2015-11-03 | Syriska kvinnor om livet på flykt

Raha Asghazadeh – fotograf, journalist och kvinnorättsaktivist – sitter enligt uppgift häktad i Evin-fängelset. Samma dag som Asgharizadeh greps på flygplatsen, på väg till Turkiet, hade säkerhetspolisen genomfört en razzia i hennes förälders bostad och tagit med sig bilder, cd-skivor och datorer. Asgharizadeh kontaktade senare sin familj från Evin-fängelset och meddelade att hon sitter häktad utan att ha informerats om vad hon anklagas för. Fotografens anhöriga har än så länge nekats uppgifter om brottsrubriceringen.

En av Asgharizadehs oroliga kollegor säger till Feministiskt perspektiv att ”Evin-fängelset är dessa dagar överfyllt med hundratals gripna under de blodiga november-proteserna i Iran. Därför kan det dröja ett tag innan hon får veta varför hon är gripen och vad hon är anklagad för”.

Feministiskt perspektiv har tidigare publicerat bildreportagen Syriska kvinnor om livet på flykt och #1maj: Hushållsarbetande protesterade mot exploatering av Asgharizadeh, medan hon studerade och arbetade i Beirut. En rad av hennes reportage har publicerats i engelska, arabiska och iranska medier. Huvudtemat i Asgharizadehs fotografiska reportage är ”kvinnor”, särskilt skildrar hon migrantkvinnors och hembiträdens liv och arbete.

Feministiskt perspektiv följer utvecklingen kring gripandet av Raha Asgharizadeh.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: