Farida al-Abani.

Det handlar inte om jackan, det handlar om människosynen

2019-11-27 | Farida Al-Abani padlock

KRÖNIKA/OPINION

Ett inlägg i sociala medier av inrikesminister Mikael Damberg har väckt starka reaktioner. Inlägget, som handlade om en av polisen konfiskerad dyr jacka, har tagits bort efter stark kritik, men människosynen dröjer sig kvar, menar Farida al-Abani som ifrågasätter figuren med ”hårdare tag” och undrar vad det här gör med förtroende för samhällets rättsvårdande instanser.

Farida al-Abani är partiledare för Feministiskt initiativ och krönikör i Feministiskt perspektiv.

Sveriges inrikesminister, socialdemokraten Mikael Damberg, postade i fredags ett inlägg på sina sociala medier som har väckt mycket starka reaktioner. Under måndagskvällen spreds inlägget på Instagram och Twitter och ilskan bland många är obeskrivlig. Folk skriver “spyr”, “måste jag gå runt med kvitto hela tiden?”, “är det sånt här polisen prioriterar”, “rasprofilering”. Några timmar efter spridningen händer det förväntade: inlägget tas bort.

Bilden och texten fick mig att ifrågasätta Socialdemokraternas ideologiska utveckling ännu en gång. Damberg skrev: “Vid ett tillfälle på Sergels torg stötte poliserna x och y på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!”. På bilden ser vi två poliser som ler. En av poliserna lyfter upp jackan mot kameran.

Många reagerade direkt: Det här inlägget är inte acceptabelt. Vad är det Damberg menar med sitt inlägg? Finns det fakta och observationer som vi som läsare inte får ta del av, som kan vara avgörande för hur vi ska förstå inlägget?

Det enda vi som läsare har att utgå ifrån är bilden och texten. Oavsett vad som skett, så är det vi ser på bilden en usel människosyn. Det blir tydligt varför många i samhället saknar förtroende för både polisen och politiker. Även om förtroendet för rättsväsendet har ökat en del, så uppger fortfarande mellan 60-70 procent att deras förtroende för rättsväsendet är bristande. Enligt Brottsförebyggande rådet uppger 60-70 procent av de tillfrågade att deras förtroende för rättsväsendet varken är stort eller litet, att förtroendet är mycket/ganska litet, eller “ingen åsikt/vet ej”.

Domen mot poliserna som sköt Eric Torell, de ständigt återkommande fallen av rasprofilering från polis och vakter, anmälan efter anmälan om mäns våld mot kvinnor - som resulterar i nedlagda förundersökningar och rättslösa brottsoffer. Vi läser “misstänks för narkotikabrott” i texten, men vi vet inte ens om personen misstänks för att ha köpt eller sålt narkotika.

I dag råder en oro över att personer med beroende straffas istället för att få stöd, och med inrikesministerns inlägg besannas denna oro. Vi hör i dag allt fler politiker tala om att ta i med hårdhandskarna, om hårdare tag. Nu undrar säkert många om det här är vad som ska förebygga våld, narkotikabruk och kriminalitet? Att konfiskera en jacka, under en årstid då termometern visar noll grader, och sedan posera med denna jacka på bild? Mer information har framkommit sedan Damberg postade sitt inlägg, men inlägget och texten står ännu för något.

Feministiskt initiativ inser likt många att vi behöver ha ett våldsmonopol och en polis, men självklart ska detta följa en del principer, och självklart ska polisens agerande inte väcka misstroende. Vi ser hur poliser och militär runt om i världen utövar övervåld, mord, misshandel och våldtäkter mot demonstranter och andra människor. Polisen ska agera efter de lagar och regler som finns, och för att polisen ska kunna göra sitt jobb, så krävs förtroende. Detsamma gäller för politiker som har makten över lagarna som poliser sedan ska verkställa och upprätthålla. Det är med stor respekt vi bygger vårt förtroende.

Det är bland annat därför vi vill verka för att:

  • polisen inför ett rapportsystem för identitetskontroller och visiteringar.

  • polisutbildningen ska omfatta ett könsmakts-, antirasistiskt och normkritiskt perspektiv, för att säkra en kompetenshöjning. Utbildningen måste även innehålla kunskap om bemötande av brottsdrabbade.

  • det inrättas en, från polisväsendet helt fristående, organisation för utredning av brott där poliser är misstänkta gärningsmän.

  • Dambergs inlägg handlar om mer än bara en jacka och om vad som är lagligt eller ej. Det handlar om människosynen. Vår välfärd vilar inte på en jacka eller på hur en människa döms, men vårt förtroende kan göra det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: