Carina Ohlsson är riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor.

Midnatt råder, tyst det är i husen – eller?

2019-11-21 | Carina Ohlsson padlock 1

KRÖNIKA/OPINION

Den högtid då mäns våld mot kvinnor eskalerar närmar sig och inför internationella dagen för att stoppa våldet den 25 november uppmanar nu S-kvinnor fler att våga visa huskurage. Ordförande Carina Ohlsson om en kamp som är långt ifrån vunnen.

Carina Ohlsson är socialdemokratisk riksdagsledamot, förbundsordförande för S-kvinnor och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Nooshi Dadgostar (V), Farida Al-Abani (Fi) och Annika Hirvonen Falk (MP).

Den 25 november är internationella dagen mot våld mot kvinnor och precis som tidigare år behöver den här dagen uppmärksammas genom kamplust och manifestationer. Efter det närmar sig den högtid då våldet eskalerar och därför uppmanar S-kvinnor till att vi i år lyfter huskuraget till nya nivåer för att skydda varje kvinna.

De kommande storhelgerna står för dörren och jag hade kunnat skriva den här krönikan som en uppmaning om att tänka på klimatet i julhandeln eller att man ska tänka lite extra på de som inte har någon att fira med. Men vi behöver fortsätta prata allvar om det som pågår innanför stängda dörrar under jul- och nyårshelgerna.

Det kommer inte som en chock för någon att mäns våld mot kvinnor eskalerar under storhelgerna. Det vet vi för att det märks hos både polisen och kvinnojourerna i landet under framför allt januari månad.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem där barnen också drabbas. Många gånger väntar kvinnorna med att söka hjälp till skolan börjat för att bevara husfriden hemma. Vi vet att kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor är undermåligt och att i många fall saknas det helt en behovsanalys i vissa kommuner.

Unizon som samlar över 140 kvinnojourer i Sverige kartlade i sin rapport Kvinnofridsbarometern som kom år 2019 hur behovet ser ut i kommunerna. Totalt hade kvinnojourerna 108 000 kontakttillfällen under 2018 där de som sökte hjälp främst var kvinnor och barn. På de skyddade boendena bodde över 1 100 kvinnor och 1 185 barn.

Det ska påminnas om då att alla inte söker hjälp och att mörkertalet är stort. Statistiken talar sitt tydliga språk. Var fjärde kvinna kommer under en livstid att utsättas för brott i en nära relation. Vi kan inte ha det såhär!

När båten läcker kan man inte bara skopa ur vatten i oändlighet. Man behöver korka igen hålet. I det här fallet symboliserar hålet en massa bidragande orsaker till mäns våld mot kvinnor, och under storhelgerna visar det sig tydligt när alkoholkonsumtionen ökar. Att alkoholen kostar samhället 103 miljarder varje år borde vara en indikation på hur vi borde börja jobba med orsaken till problemet istället för att ständigt bota symptomen.

I vartannat misshandelsfall är alkohol inblandat och det visar hur vi genom att sänka alkoholkonsumtionen skulle kunna rädda många utsatta kvinnors livssituation. S-kvinnor menar inte att vi vill förbjuda alkoholen, men däremot bör samhället ta krafttag mot en konsumtion som skadar så mycket och kostar så mycket pengar.

Ett annat sätt att bota symptomen är att visa huskurage. Nina Rung och Peter Rung skrev en bok som kom våren 2019 där de berättar om huskuragets avgörande del i att stoppa mäns våld mot kvinnor. Det kom även en debattartikel i Aftonbladet i mars där de skrev:

”Brottsofferforskning visar att utsatta för våld i sitt hem gör motstånd i förhållande till förväntad hjälp. Det betyder alltså att om jag vet att ingen kommer hjälpa mig, gör jag heller inte motstånd mot våldet. Jag gör så lite som möjligt och hoppas på att överleva. Men det betyder också det motsatta. Med vetskap om att någon kommer att agera och komma till undsättning, vågar jag göra motstånd. Det motståndet som kan höras och uppfattas av andra kan sedan ge de så viktiga vittnesuppgifterna som innebär fler åtal och domar och framförallt kan det leda till att våldet upphör – om vi vågar agera på de signaler vi hör och ser.”

De kommande storhelgerna uppmanas ni därför lyssna och speja men inte trippa fram på tårna. Fler behöver våga visa huskurage. Gör det som krävs för att stoppa våldet. Plinga på hos grannen. Uppmana släkten till mindre alkoholkonsumtion för att ge barnen och kvinnorna en vit jul. Blir någon man våldsam, erbjud resten av dennes familj sovplats hos någon annan i släkten.

Det är många år kvar av kamp innan internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor inte behövs, och till den dagen ger vi oss inte. Tillsammans tar vi den feministiska kampen och går från ord till handling.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20191126 - Anders Pettersson

Uppe till vänster, där jag o många med mig börjar titta så ... vad ser jag? Ja just det, något som troligen är ett glas vin???

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: