Pride, Uganda 2015.

Uganda på väg att införa dödsstraff för homosexualitet

2019-10-15 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Förra veckan aviserade regeringen i Uganda att ett lagförslag med dödsstraff som maximal påföljd för homosexuella relationer ska läggas fram i landets parlament. Författaren Annika Hamrud, som följt utvecklingen, säger att om så sker, kommer lagen att gå igenom.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-06-04 | I de kyrkor som tillber gud

2019-02-26 | Frank Mugisha vill tackla homofobin genom fotboll

2017-09-01 | Etikministern stoppade årets pridevecka i Uganda

2016-09-27 | Ugandas uppskjutna prideparad störd men inte stoppad

2016-08-06 | Pride Uganda ställs in – ”Världen måste säga ifrån”

2012-08-10 | Ugandas första pride

2012-02-10 | Nytt hatlagförslag i Uganda – utan dödsstraff

Homosexuella relationer är kriminaliserade sedan britterna kom till Uganda. En skärpt lagstiftning som inkluderade dödsstraff föreslogs 2009. Samma lag men utan dödsstraff infördes 2014 och ogiltigförklarades samma år av Ugandas högsta domstol.

Nu vill den ugandiska regeringen både kriminalisera ”främjande av homosexualitet” och belägga vissa homosexuella handlingar med dödsstraff. Detta i syfte att ”förhindra en ökning av onaturligt sex”, rapporterar Thomson Reuters foundation.

– Homosexualitet är inte naturligt för ugandier, men homosexuella har bedrivit en massiv rekrytering i skolorna, och särskilt bland unga, där de främjar villfarelsen att människor föds så, säger etik- och integritetsminister Simon Lokodo till Thomson Reuters foundation.

Enligt Lokodo ska lagförslaget läggas fram i parlamentet under kommande veckor och omröstning väntas före årets slut. Ministern har förankrat förslaget bland lagstiftarna och räknar med att kunna uppnå den två tredjedelars majoritet som krävs.

Samtidigt pågår en upptrappning av våldet och hatbrotten mot hbtq-personer i Uganda. Så sent som förra veckan mördades den unge aktivisten Brian Wasswa i sitt hem, i den fjärde brutala attacken på bara tre månader.

– När politiker och parlamentsledamöter uppmanar till kriminalisering, till exempel genom att höja rösterna för att återinföra “anti-gay”-lagen, är de ansvariga för att öka sårbarheten inom hbtqi-rörelsen, säger Frank Mugisha, chef för Sexual minorities Uganda, i ett pressmeddelande.

Även utan en ny lag tillhör Uganda de länder i Afrika där det är svårast att leva för sexuella minoriteter. Annika Hamrud skildrar detta i sin senaste bok Fundamentalisterna.


Var det väntat att lagförslaget med dödsstraff för homosexualitet skulle komma tillbaka?

– Ja att lagen skulle komma tillbaka har varit en tidsfråga. Dock inte att dödsstraffet skulle vara med.


Varför nu?

– För att presidenten är pressad och han vill samla folket mot en gemensam fiende.


I vilken samhällskontext sker detta?

– Lagförslaget förra gången kom exakt för fem år sedan och mandatperioderna för presidenten är fem år.


Hur stoppades lagen sist?

– Den stoppades inte utan ogiltigförklarades för att det varit för få på plats i parlamentet vid omröstningen.


Hur stor är sannolikheten att lagförslaget går igenom?

– Om det läggs fram kommer det att gå igenom.


Vad kan och bör omvärlden göra, makthavare såväl som privatpersoner?

– Jag vill se motsvarande protester från regeringar som förra gången. På den privata sidan ska man verkligen tänka efter innan man stödjer biståndsprojekt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: