Här hittar du Feministiskt perspektiv, Rosa guiden och Settings, med flera feministiska utställare på Bokmässan i Göteborg.

Feministisk mötesplats på bokmässan

2019-09-24 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

På torsdag startar årets bokmässa i Göteborg och Feministiskt perspektiv kommer att medverka för första gången. Tillsammans med branschregistret Rosa guiden, normkreativa Settings och fjorton samarbetspartners och annonsörer, medarbetare och gäster är det en stor satsning på sammanlagt 42 kvadratmeter mässgolv.

FAKTA/Monter D03:27

Program i montern och samarbeten med Bokmässan

Utställare och samarbetsorganisationer i Feministiskt perspektivs och Rosa guidens monter:

Settings

IKFF

Operation 1325

Make equal

Roks

Vombat förlag

Världsbiblioteket

Latinamerikagrupperna

Fredrika Bremer förbundet Göteborg

Doris film

Real stars

EDCS

Olika förlag

– Det ska bli spännande att möta bokmässans publik för första gången. Många av våra läsare finns i den här gruppen och vi är också glada att kunna medverka i Bokmässans tema jämställdhet. Vi kommer att fira kvinnors rösträtt 100 år, och är särskilt glada att kunna göra det i Göteborg där kampen för kvinnors rösträtt var som vassast, säger Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt.

Bland utställarna finns Göteborgsbaserade Kvinnofolkhögskolan och Fredrika Bremer Göteborg, Doris film och Real stars. Från Stockholm kommer IKFF, Operation 1325, Roks, Make equal, Världsbiblioteket och Latinamerikagrupperna. Små förlag som Vombat och Olika förlag finns också i montern samt kommer nystartade Insamlingsstiftelsen Fogelstad och grundarna av Allt är möjligt att göra inspel.

– Våra gäster har i sin tur egna gäster. Bland annat samlar vår samorganisatör Settings nya app MAM, Microaction movement, en stor rad organisationer av vilka bland andra Teskedsorden, MÄN, Friends och RFSU dyker upp i montern.


Feministiskt perspektiv har ju tidigare inte ställt ut på mässan av politiska skäl. Hur kommer det sig att det fattats ett annat beslut i år?

– Göteborgarnas massiva mobilisering mot såväl nazistiska utställare som NMR:s provocerande demonstrationer i samband med förrförra bokmässan för två år sedan har haft stor betydelse, liksom mässans tydliga kursändring i frågan. Deras satsning på jämställdhet likaså. Ibland lönar det sig att protestera och vi känner oss som en del av detta.


Fira kvinnors rösträtt 100

I samband med att bokmässan öppnar för allmänheten på fredagen kommer Feministiskt perspektiv att fira kvinnors rösträtt 100 år i montern.

– Vi har saknat ett gemensamt datum för att fira detta jubileum, som sträcker sig över flera år, och tyckte att det var ett bra tillfälle att kunna samla både läsare och samarbetspartners till ett gemensamt firande. Att vi tillsammans med bokmässan har haft möjligheten att bjuda in Helen Pankhurst, dotterdotter till Sylvia Pankhurst, och barnbarnsbarn till Emmeline Pankhurst, båda förgrundsfigurer hos de brittiska suffragetterna, känns extra festligt.

– I våras hittades för första gången det tal som Sylvia Pankhurst höll för de göteborgska rösträttskvinnorna för över 100 år sedan. Något som då ansågs så kontroversiellt att det fanns en transkriberande polis på plats för att bevaka evenemanget. Vi firar även Frigga Carlberg, som hade modet att bjuda in Sylvia Pankhurst till Sverige, trots att motståndet även inom de egna leden var stort.


I samband med rösträttsfirandet lyfter även Feministiskt perspektiv ”Rätten till sin röst”. Är inte det ett överspelat krav?

– Nej, vi ser dagligen hur utrymmet i den splittrade offentligheten är villkorat, tillträdet till de politiska församlingarna likaså. Inom feminismen diskuteras flitigt vilkas liv som anses sörjbara och vi ser ju en global, aggressiv, rasistisk och nationalistisk mobilisering världen över. Det finns många paralleller att dra till rösträttskampen för hundra år sedan, med förfärande facit. Utmaningarna för dagens feminismer är många.


Kulturen och poesin – en ventil

Även om de globala utmaningarna för dagens feminister är stora menar Bratt att det samtidigt är där som det finns ljus i mörkret.

– Mycket ser tungt ut just nu, samtidigt kommer den vassaste samhällskritiken från feministiskt håll. Vi ser det inom poesin och dramatiken, litteraturen. Likaså den massiva mobiliseringen för globala kampanjer som #metoo eller #niunamenos. Vi kommer att ha såväl poesiuppläsningar som internationella fredssamtal, samhällspolitiska diskussioner och strukturella lönesamtal. Bland annat med högaktuella Nilla Fischer som besöker vår monter för att bland annat lyfta diskrimineringen inom fotbollen.


Vad ser du mest fram emot under mässans fyra dagar?

– Möta våra läsare! Dela ut årets pappersbilaga som har tema rösträtt/rätten till sin röst, köpa en byggsten till ”nya” Fogelstad och erbjuda en feministisk mötesplats på bokmässan. Vi har bänkar till trötta mässfötter och ett gediget program på vår monterscen. Vi kommer också att livesända delar av programmet i våra sociala kanaler för dem som inte har möjlighet att komma till Göteborg och hoppas att möjligheten att möta några av våra samarbetsorganisationer ska ge ringar på vattnet. Vi samlas under Settings motto ”Everyday actions to save the world” – och lutar oss mot suffragetternas klassiska ”Deeds not words”, som också är titeln på Helen Pankhurst stora verk. Ska även passa på att få mitt exemplar signerat.


…och var finns Feministiskt perspektivs och Rosa guidens monter?

– Vi har monternummer D03:27. 42 kvadratmeter feminism och demokrati. Alla feminister är välkomna!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: