Arbetarrättaktivister och frilansjournalister: Sepideh Gholian, Asal Mohammadi, Sanaz Alhayari, Esmail Bakhshi, Amir Hussein Mohammadifar, Amir Amirgholi, Mohammad Khanifar.

Iranska aktivister vittnar: ”Jag dömdes till 18 års fängelse...”

2019-09-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Förra veckans chockerande höga fängelsestraff för iranska arbetaraktivister avslöjar regimens oro och rädsla för den växande arbetarrörelsen, skriver strejkkommittén i ett pressmeddelande. Allt fler kvinnor är engagerade i arbetarrörelsen och de döms inte sällan till högre straff än männen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-02-01 | Fackliga ledare gripna på nytt i Iran

2018-12-04 | Trots repressalier ökar stödet för de strejkande i Iran

2018-11-23 | Protesterna och strejkerna fortsätter i Iran

2018-11-20 | Allt fler kvinnor aktiva i växande strejker i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år

”Jag dömdes till 18 års fängelse...”.

Den 7 september skrev sju fackliga aktivister, en efter en, varsitt meddelande på sociala medier som började med denna fras och berättade om sina domar.

Sepideh Gholian, Asal Mohammadi och Sanaz Alahyari dömdes den 7 september till 18-åriga fängelsestraff för att de aktivt stödjer arbetarstrejkerna vid sockerindustrin och stålindustrin i sydvästra Iran. Dessa unga kvinnor bevakade och rapporterade för oberoende vänstertidskriften Gam samt sociala medier.

Tillsammans med fyra andra, bland dem den kända fackliga ledaren Esmail Bakhshi, fick sju unga iranier fängelsestraff på sammanlagt 117 år. Hårda straff för deras aktivism, mod och motstånd var inte oväntat, men dessa höga straff – som även inom ramen för regimens egna lagar uppfattas som absurt höga – chockade anhöriga. Nu hoppas familjerna att en del av straffen halveras vid överklagan. De höga straffen har även mött viss kritik inifrån regimens eget parlament.

Arbetarrådet vid sockerindustrin Haft Tapeh, som åter börjat strejka, anser att de höga straffen är utdömda i avsikt att skrämma arbetarna och förlama arbetarrörelsen som växer starkt i Iran. I sin Telegramkanal skriver de att dessa hårda domar avslöjar de styrandes rädsla för arbetarrörelsens protester och det enorma missnöje som protesterna representerar. Strejkkommittén lovar att protesterna ska fortsätta och intensifieras. Vidare skriver de att myndigheterna, som i sin propaganda säger sig vara bekymrade över arbetarklassens växande fattigdom, är ”hycklare, korrupta och saknar heder”.

Under de senaste månaderna har allt fler fackligt aktiva gripits i Iran och allt fler döms till höga straff. Minst 40 arbetare från sockerindustrin Haft Tapeh har rapporterats häktade. Men hårda straff drabbar även de journalister som bevakar protesterna. Reportern Marzieh Amiri, som på uppdrag av dagstidningen Shargh i Teheran bevakade första maj-aktionen utanför parlamentet i Teheran, har dömts till tio år i fängelse och 148 piskrapp. Hon är en av 50-talet gripna efter aktionen. Neda Naji väntar fortfarande på sin rättegång och Atefeh Rangriz har dömts till 11 år i fängelse och 74 piskrapp. Båda är fackliga aktivister.


Neda Naji, Marzieh Amiri, Atefeh Rangriz.


Trots den iranska regimens systematiska repressalier för att hejda strejkerna och hindra arbetare från att organisera sig i oberoende fackföreningar, fortsätter strejkerna vid ett flertal industrier och flera nya har inletts. Så gott som dagligen protesterar kommunanställda, lärare och pensionärer i olika delar av landet mot låga löner, privatiseringar och usla arbetsförhållanden eller kräver sina obetalade löner.


Tände eld på sig

En tragisk händelse satte återigen fokus på lagen som förbjuder kvinnorna inträdde till männens idrottsevenemang.

29-åriga Sahar Khodayari smugglade, tillsammans med några andra kvinnor, in sig på en idrottsarena för att heja på sitt lag. Ofta klär sig unga kvinnor i manskläder och går in på idrottsarenorna. Khodayari gjorde motstånd när hon upptäcktes av vakterna, varpå hon greps och häktades. Rättegången, som skulle ha hållits den 2 september, ställdes in på grund av sjukfrånvaro bland personalen, men hon hörde på plats att hon eventuellt kan dömas till sex månaders fängelse. Då gick hon ut utanför domstolen, hällde bensin på sig och satte eld.

Flera folkkära fotbollsspelare har gått ut i medier och kritiserat lagen och krävt att den ska upphävas. Sahar Khodayaris syster sade till medier att hon är högutbildad, älskar fotboll och är bipolär och under behandling sedan flera år. Därför menade systern att hela händelsen och häktningsperioden förvärrade den hennes tillstånd, och ledde till att hon satte eld på sig. Brännskadorna var livshotande och på måndagen, efter en veckas sjukhusvård, dog Sahar Khodayari av skadorna.


Teheran, Sahar Khodayari. Bild: Center for Human Rights in Iran


Sedan januari 2018 har sammanlagt tio kvinnor och två män dömts till totalt 33 år i fängelse för brott mot lagen om obligatorisk slöja och ytterligare 32 personer är gripna, enligt Center for human rights in Iran (CHRI). Senast dömdes 20-åriga Saba Kurdafshar till 15 års fängelse för att hon tog av sin huvudduk på offentliga platser samt till ytterligare 9 år för regimkritiska aktiviteter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: