#metoo: Uppdrag granskning både fälls och frias

2019-09-03 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

Uppdrag granskning om #metoo fälls för intrång i Cissi Wallins privatliv av Granskningnämnden för radio och tv, men frias samtidigt från anklagelser om opartiskhet och osaklighet. Nyligen väcktes också åtal mot Wallin för grovt förtal.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-08-07 | Backlash mot #metoo-rörelsen

2018-05-30 | #metoo: Är det punkt slut nu, Uppdrag granskning?

2018-03-29 | #metoo: SVT:s planerade granskning skapar oro

Med över 2 100 anmälningar är Uppdrag gransknings avsnitt ”#Metoo och Fredrik Virtanen” det mest anmälda programmet i SVT:s historia. Programmet sade sig vilja granska mediernas rapportering kring #metoo, med utgångspunkt från Cissi Wallins våldtäktsanklagelse mot Virtanen. Granskningsnämnden för radio och tv har nu tagit ställning till anmälningarna och fäller programmet för att ”för att det innebar ett intrång i en medieprofils privatliv”.

Granskningsnämnden anser att alltför större fokus hamnade på sanningshalten i Cissi Wallins berättelse, än på etablerade mediers val att publicera uppgifterna. Dock menar nämnden att programmet inte tar ställning i skuldfrågan, och väljer att fria när det gäller både opartiskhet och saklighet. Tre av ledamöterna ville fria programmet på samtliga punkter.

Det var den 30 maj förra året som Uppdrag granskning sändes. Redan innan dess hade arbetet med programmet väckt oro, bland annat vittnade Cissi Wallin om hur hon och andra kvinnor upplevt sig ifrågasatta i kontakten med programmet.

Författaren och tidigare kriminalreportern Katarina Wennstam menar i en kommentar på sin Facebook-sida att #metoo-upproret och #metoo-journalistiken redan från början blandats samman på ett olyckligt sätt. Och att det gäller även Uppdrag granskning som ”sade sig vilja granska mediernas hantering av Fredrik Virtanen, men snarare utförde ett karaktärsmord på de kvinnor som anmält honom för sexuella övergrepp”.

Wennstam menar att det visst finns en publicistiskt intressant frågeställning, som aktualiserades då hon själv i ett Instagraminlägg, i samband med att SVT sände dokumentären om Josefin Nilsson namngav förövaren. Det gäller huruvida konton på sociala medier som har fler följare än en del tidningar borde omfattas av de pressetiska reglerna.

”Den diskussionen hoppas jag fortsätter, då den är viktig”, skriver Katarina Wennstam och fortsätter:

”Men en sak måste vi komma ihåg då metoo klumpas ihop med metoo-journalistiken: en utsatt kvinna äger alltid rätten att berätta sin historia. Alla de tusen och åter tusen kvinnor som vittnade om övergrepp och sexuella trakasserier har inte ansvar för de löpsedlar som enskilda redaktioner fattade beslut om. Metoo är och förblir bland det viktigaste vi har upplevt under vår livstid, och det är förskräckligt sorgligt om en sådan omvälvande revolution ska komma att handla om några enskilda mer eller mindre kända män, och inte om det faktum att kvinnor världen över höjde sina röster och sa: det räcker nu. Vi är inte tysta längre.”

Förra veckan meddelade åklagare också att Cissi Wallin åtalas för grovt förtal mot Fredrik Virtanen, ett brott som kan ge upp till två års fängelse. ”Det är en tydlig signal från rättsväsendet och samhället till alla kvinnor och unga tjejer: Var tyst”, skriver Wallin själv i ett inlägg angående åtalet på medieplattformen Gardet.nu och uppmanar andra sexualbrottsoffer att göra henne sällskap under rättegången med ”med höjt huvud och stadig blick”.

I ett inlägg på jämställdhetsbyrån Klara K:s hemsida skriver journalisten och jämställdhetskonsulten Camilla Wagner om åtalet, #metoo och ”stora segrar som sakta vittrar sönder framför våra ögon”. Utan att ta ställning i skuldfrågan menar hon att de medialt mest uppmärksammade fallen hade stor betydelse:

”Cissi Wallin Blomberg är kontroversiell och hon väcker mycket känslor. Det kommer man aldrig undan som jämställdhetsdebattör. Oavsett vad man tycker så får man inte glömma att det var hon, tillsammans med Lulu Carter, som startade #metoo i Sverige. Det var deras tweets som öppnade fönstret för oss andra att skrika ut genom. Så nästa gång du hör någon säga att hon borde gjort på något annat sätt, fråga då: Vad gjorde du själv?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: