Amat Levin, journalisten bakom sajten Svart historia.

Svart historia blir egen sajt

2019-08-20 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

Efter ett drygt år på Instagram har Svart historia också blivit en egen sajt. Bakom både kontot och sajten finns journalisten Amat Levin, som vill visa på rikedomen i den panafrikanska historien och bryta dess marginalisering.

Det var i april 2018 som Amat Levin lanserade Instagram-kontot @svarthistoria med ambitionen att ge den panafrikanska historien både utrymme och nyanser på ett lättillgängligt sätt. När han nu väljer att skapa en egen sajt är det delvis för att ”slippa vara i händerna på ständigt förändrade algoritmer” och grundtanken är densamma.

I presentationen av sajten skriver han:

Allt för ofta berättas historien om Afrika genom europeiska ”upptäckares” ögon. Med undantag från några av antikens kändaste riken, som Egypten och Karthago, har stora delar av Afrika framställts som outvecklade djungler där människor levde bara aningen mer civiliserat än djur innan kolonisatörerna kom dit och ”styrde upp”.

Dessa bilder har återkommit i allt från film och barnprogram till läroböcker och serietidningar. Även i nyhetsmedierna präglas kontinenten oftast av krig, flugor i fattiga barns ansikten, svält och andra negativa skildringar.

Följarna på Instagram har bland annat kunnat läsa om det svenska slavfortet i Ghana, Kongos Jeanne D’arc och bakgrunden till konflikten i Sudan. Materialet kommer nu att finnas även på den egna sajten och Amat Levin hoppas att det ska bli än enklare att sortera i och ta del av.


Var det någon särskild händelse som motiverade dig att starta Instagramkontot @svarthistoria?

– Det var ingen specifik händelse, snarare motiverades jag av att ha levt i 32 år och sett hur svart historia konsekvent har marginaliserats. Det är 2019 och fortfarande inte ovanligt att träffa personer som refererar till Afrika som ett land eller tror att kontinentens historia inleddes med slaveriet. Den panafrikanska historian är otroligt mycket rikare än så.


Är det du ensam som driver kontot+sajten och vilka resurser har du till ditt förfogande?

– Jag driver kontot och sajten ensam. Det är jag, mina böcker och en hel del sökande på nätet som resulterar i inläggen.


Berätta lite om urvalet, finns det perspektiv och historier som du är särskilt angelägen om att skildra?

– Jag är historieintresserad men inte en historiker, vilket är viktigt att påpeka eftersom jag har stor respekt för det yrket. Min ambition har aldrig varit att täcka in precis alla detaljer. Istället fokuserar jag på att hitta intressanta historiska skeenden och skriva om dem på ett lättillgängligt sätt och på så sätt förhoppningsvis sporra folk till att vilja läsa mer. Jag försöker hitta en blandning av det stora och det lilla, att skriva om både väldiga riken och individer som utmärkt sig. Jag anstränger mig för att särskilt hitta och skriva om kvinnors inverkan, vilket är lättare sagt än gjort med tanke på att de ofta systematiskt har skrivits ut ur historien.


Vilka reaktioner har fått hittills? Har du hört något från skolor, museer eller andra institutioner som kan vara intresserade av detta?

– Jag hade räknat med att ett historiekonto på Instagram skulle följas av kanske 150 personer. Så trots att jag inte har hört något från skolor eller museer är jag positivt överraskad att 14 000 personer har valt prenumerera på inläggen. Det vittnar om att det intresse som faktiskt finns för svart historia.


Vad vet du om dina följare, och vilka fler hoppas du nå ut till framöver?

– Enligt Instagrams statistiska verktyg har jag en överhängande andel kvinnliga följare i 18-35-årsåldern, framför allt fördelat på våra tre storstadsområden. Men jag hoppas så klart att nå ut till så många som möjligt. Alla tjänar på att lära sig mer om historia eftersom det hjälper till att förklara varför världen ser ut som den gör i dag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: