Hundratals demonstrerade i Mexiko city den 16 augusti.

Stor protest mot sexuella övergrepp i Mexiko city

2019-08-20 | FemPers padlock

UTRIKES

Hundratals kvinnor samlades vid 18-tiden på kvällen i fredags för att protestera mot straffriheten vid våld och sexualbrott mot kvinnor, rapporterar feministiska nyhetsbyrån Cimac. ”De skyddar mig inte, de våldtar mig”, var ett återkommande slagord, och utlösande faktor en rad sexuella övergrepp där polis varit förövare.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-07-17 | Historisk chans att genomdriva hållbar politik i Mexiko

2018-07-03 | Valdeltagandet den stora segern i Mexikos val

2018-04-13 | Fortsatt urfolkskamp i Mexiko utan presidentkandidat

2017-05-30 | María De Jesús Patricio kandiderar för zapatisterna

2017-05-16 | Yttrandefriheten i kris efter våg av mord på journalister i Mexiko

2017-02-24 | Urfolkskvinnors röst behövs när Trump-eran skakar Mexiko

2016-12-09 | Latinamerikas bästa grävande journalist avstår prispengarna

2016-11-25 | Hotas för att ha avslöjat herraväldets makt

2016-01-04 | Krav på grundlig utredning efter politiskt mord i Mexiko

2015-06-09 | Mexiko: Risk för bakslag för kvinnor trots kvotering

2014-04-11 | Zapatistkvinnornas utmaning för stadsfeminismen

2012-06-29 | Studentrörelse sätter press på Mexikos presidentkandidater

2012-06-13 |Vem ska kvinnorna i Mexiko rösta på?

Det är ilskan över framför allt tre fall av våldtäkt där poliser pekats ut som förövare som gav upphov manifestationen i fredags framför den myndighet för allmän säkerhet som skapades 2018 i Mexiko city för att förebygga brott.

Manifestationer hölls i flera av Mexikos delstater, med samma krav som upprepades på skyltar och med klotter: rättvisa för våldtäktsoffer, avskaffad straffrihet för de uniformerade och stopp för kriminalisering av legitima protester.

Slagordet ”De skyddar mig inte, de våldtar mig” började cirkulera i sociala medier, den 12 augusti, som en reaktion på uppgifter om att en 17-årig flicka ska ha våldtagits av fyra poliser den 3 augusti i Mexiko city. Därtill ska en ekobrottspolis ha våldtagit en 16-årig flicka på ett museum den 8 augusti och den 10 juli greps två poliser, anklagade för att ha våldtagit en hemlös kvinna på ett hotell.


Tusentals larmsamtal

Enligt en nationell enkät har två av tre kvinnor över 15 år utsatts för våld vid minst ett tillfälle, en siffra som återgavs på flera av plakaten utanför den nya säkerhetsmyndigheten i Mexiko city. Samlingen inleddes med slagord, kampsånger, poesi och rosa glitter som kastades upp mot himlen, men gick snart över i ilska, enligt Cimac för att män försökte ta sig in i de kvinnoseparatistiska delarna av demonstrationen.

Under den gångna veckan har elva poliser tagits ur tjänst med anledning av anklagelserna om våldtäkter, samtidigt har brott inte kunnat styrkas i utredningen som rör den 17-åriga flickans anklagelser. Klart är, betonar Cimac, att det under första halvåret 2019 registrerades 1 895 larmsamtal om våldtäkt i landet, och Mexico city – som står för 369 av dessa – toppar listan.


Bilder: Cesar Martinez Lopez/CimacKrav med historia

Våldsamheter och klotter har stått i fokus för stor del av medierapporteringen kring protesterna. Claudia Sheinbaum, borgmästare i Mexiko city, har fått kritik för uttalanden i samband med detta som tycktes fördöma aktivisterna mer än de händelser som utlöste protesterna.

På söndagen bjöd Sheinbaum in till ett möte med kvinnorättsaktivister, främst opinionsbildare på Twitter, och försäkrade bland annat att inga utredningar har öppnats mot deltagare i protesterna. Cimac betonar att de åtgärder som nu diskuteras är desamma som kvinnorättsaktivister och feministrörelsen krävt i åtminstone 20 år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: