Nooshi Dadgostar (V), riksdagsledamot.

Vad ska vi med privata sjukvårdsförsäkringar till?

2019-08-15 | Nooshi Dadgostar padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Det finns alltså barnmorskor, gynekologer och läkare som kan ta emot utan väntetider, och ge operationstider inom 20 dagar. Så varför kan inte det gälla alla kvinnor?”, skriver Nooshi Dadgostar (V) som i sommar haft anledning att reflektera över gravidförsäkringar.

Nooshi Dadgostar är vice ordförande och feministisk talesperson för Vänsterpartiet, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

Jag har varit gravid under sommaren. Facebook, som verkar ha bäst koll på mitt heliga tillstånd, har bombarderat mitt flöde åtminstone ett halvår med reklam för diverse föräldrakurser och mammakläder.

Det är förmodligen tacksamt att försöka utnyttja rädslan hos förstföderskor. Det känns som att allt möjligt kan gå fel. Med barnet, kroppen, den andra föräldern.

En återkommande annons kommer från försäkringsbolaget Moderna försäkringar, som vill sälja flera olika gravidförsäkringar till mig. Bland annat tycker de att jag behöver Sveriges första försäkring för förlossningsvård. ”Det har hittills inte gått att försäkra sin förlossning vilket gör att Sveriges mammor ibland inte får den hjälp de behöver”, är deras pitch.

Jag blir förvirrad. Har vi inte fri sjukvård i Sverige? Ska inte alla kvinnor få förlossningsvård, inte bara den som betalar en försäkring? Vad händer om man inte har det?

Jag kollar upp vad som ingår i försäkringen. Den ska ge specialistvård vid förlossningsskador. Alltså ingår två gynekologbesök – med en självrisk på 650 (!) kronor – och operationer. Jag ska få utredningen utan väntetid och operation inom 20 dagar. Det som Moderna försäkringar är mest nöjda med är att försäkringen ”minskar oron för den gravida inför förlossning”.

Den omfattar olika förlossningsskador som urinläckage, perineal kroppsskada och framfall. Kravet är dock att det är medicinskt nödvändiga ingrepp. En rad tyngre (och förmodligen dyrare) sjukdomstillstånd är undantagna. Kosmetiska behandlingar ingår inte.

”Vi är inte experter på förlossningsskador, det vi däremot är experter på är försäkringar” skryter bolaget. De som utför behandlingarna är privata kliniker i storstäderna som försäkringsbolaget har samarbeten med. I Sverige finns det ju dock knappt några privatfinansierade sjukvårdskliniker. Det är de offentligfinansierade privata vårdgivarna som kan komma i fråga här.

I de här inrättningarna är lokalerna, utrustningen, operationerna, personalens vårdutbildning, och vinsterna betalade av dig och mig genom skattsedeln. Men de har ändå tid att välja bort oss för att ta emot försäkringspatienter istället på eftermiddagarna?

Det finns alltså barnmorskor, gynekologer och läkare som kan ta emot utan väntetider, och ge operationstider inom 20 dagar. Så varför kan inte det gälla alla kvinnor? Tvärtom gör det bara att vården till alla andra kvinnor blir försenad och senarelagd. Det är som en krogkö där vip-gäster får gå före, med den skillnaden att de som får stå kvar har bristningar i underlivet och urinläckage.

Gör bara om dessa listor. Istället för att det är den med ”modern försäkring” som får vård först, kan den med störst behov få den istället. För vi kan väl inte på allvar tillåta pengar styra hur snabbt man får vård i Sverige i dag?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: