Camila Hidalgo.

Ny mötesplats för samtal bortom mans- och vithetsnormer

2019-08-13 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I slutet av juli skapades nya Facebookgruppen Gäris och ickebinäris för POC. POC står för people of colour och initiativtagare är Camila Hidalgo:
– Det är jag som står bakom detta initiativ då jag själv behövde detta forum.

När gruppen skapades fick den 92 medlemmar på två timmar. Sedan dess har fler strömmat till och i dag har Gäris och ickebinäris för POC 266 medlemmar, en siffra som växer varje dag.

– Jag tror det säger något om hur mycket såna trygga rum behövs, säger Camila Hidalgo.

Gruppen har tre administratörer, och en initiativtagare:

– Det är jag som står bakom detta initiativ då jag själv behövde detta forum, men jag såg också att andra hade samma behov av att vara i ett ”space” där man kan vara öppen om det man känner och har upplevt, utan att konstant bli ifrågasatt, berättar Hidalgo.

– Jag har tidigare upplevt att man har fått bilda människor i till exempel vad rasism är och hur det känns och vad som är okej och inte. Det blir också väldigt kontroversiellt att berätta saker eller diskutera vissa teman i rum där icke rasifierade människor finns. Man kan få frågor som ”varför får jag inte vara med?” och ibland har man till och med börjat diskutera rasism mot vita.

När det gäller syftet, står det i gruppbeskrivningen: ”Tanken med gruppen är att diskutera erfarenheter, dela med oss av tankar, event, artiklar, diskussioner. Med fokus på att lära varandra och kunna uttrycka oss fritt från vithetsnormen och män. Syftet med gruppen är att skapa mötesplatser och bygga gemenskap.”

– Reglerna är att forumet är för kvinnor och ickebinära, innan man får gå med får man också svara på frågor som ”Hur rasifieras du?” och ”Känner du att du är en del av poc?”. Detta eftersom gruppen enbart ska vara för personer som rasifieras på grund av deras utseende. En annan regel är att man inte får dela det som skrivis i gruppen någon annanstans då detta är en trygghetsfråga, konstaterar Hidalgo.

Till de som läser detta och vill gå med i gruppen säger Camila Hidalgo:

Kom! Var med i gemenskapen, där vi både kan lära oss av varandra, där vi kan diskutera, analysera. Jag vill även att det ska vara en plats där man kan uppmuntra varandra till att skapa trygga rum för våra berättelser och röster.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: