Sandra Dahlén är sexualupplysare och sexualpolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

Hört om män som har sex

2019-08-13 | Sandra Dahlén padlock

INRIKES/SEXKRÖNIKAN

Fler kvinnor som har sex med män, än kvinnor som har sex med kvinnor, har svårt att få orgasm. Få män som har sex med kvinnor verkar ha orgasmproblematik men desto fler män som har sex med män. Det konstaterar Sandra Dahlén och reflekterar över varför det ser ut så.

Den här sommaren har mycket sagts om män som har sex – i alla fall i min värld. En ljummen kväll exempelvis berättar kvinnan på stand up-scenen att hon börjat dejta män och säger: ”Jag hade ingen aning om att det är så många män som vill kissa på en.”

Som sexualupplysare får jag en del frågor om kroppsvätskor och män – som kisserier eller hur vanligt det är att svälja deras sperma. Men sådant frågar inte forskare om och därmed finns inte några tillförlitliga svar att hålla sig i. Däremot frågar undersökningar som tur är om orgasmer, så även den senaste som Folkhälsomyndigheten kom med i början av sommaren.

Den tänkte jag på en annan kväll när jag hängde på en trädgårdsfest. En bekant berättade att hon hade haft sex med en man. Jag trodde mig veta att hon under många år bara gjort det med kvinnor och frågade därför nyfiket hur det hade varit. Hon var chockad över mannens bristande engagemang. ”Tänk om jag skulle göra så när jag har sex med tjejer – smekas lite och sedan köra in nåt och sedan tänka att jag gjort mitt! Jag är van vid att hålla på länge, fråga, prova, trixa, engagera mig.”


Ohållbart argument

Jag tänker att bristande engagemang kan vara en förklaring till att vi nu även fått svenska siffror som visar samma sak som amerikanska, nämligen att fler kvinnor som har sex med män, än kvinnor som har sex med kvinnor, har svårt att få orgasm. Otaliga gånger har jag hört förklaringar som att det måste vara lättare för en kvinna att ge orgasm till en annan kvinna då hon vet hur den andra fungerar och vill ha det. Men med tanke på att kvinnor är olika (!) och att vi inte ser dessa skillnader för män så håller inte argumentet alls.

Få män som har sex med kvinnor verkar ha orgasmproblematik men desto fler män som har sex med män. Tydligen vet många kvinnor hur män vill ha det men inte tvärtom. Med tanke på att klitoris är människans överlägset känsligaste kroppsdel och dessutom ligger väldigt tillgängligt till (behöver inte in och leta någonstans) så borde det inte vara så svårt.

Samtidigt har siffrorna gått ner för kvinnors orgasmproblematik i Sverige så antingen håller sig numera fler kvinnor till kvinnor eller så visar heteromän allt större klitorisintresse. Siffror visar ändå att de flesta kvinnor får orgasm och de flesta har sex med män. Och jag möter många män som kämpar med detta, att ge kvinnor orgasm.

Det tänkte jag också på i somras i ett annat sammanhang, på en balkong hemma hos en kompis. Hon berättade där att hennes kompis som är bög blir pikad av sexpartners för att han bryr sig så mycket istället för att ta för sig. De menar att det märks att han tidigare haft sex med kvinnor, vilket stämmer.


Svårtydda svar

Och det kan finnas en del att bry sig om under sex. Under tidigare nämnda stand up berättade en transman senare under kvällen hur han kommit på sig själv med att låta alldeles för feminint när han höll på att komma. Istället började han grymta men det lät ju såklart också konstigt. Och jag undrade vad som hände med erektionen under grymtandet – när en liksom tappar fokus på njutning och tänker mer på prestation.

Erektionsproblem har ökat hos i alla fall män med penis och en kan undra varför. Jag tänker att det troliga är att fler äldre har sex och med ålder kommer fysiska erektionsproblem. Eller så kanske det handlar om egenmakt kopplat till initiativ och respons. I sexvaneundersökningen säger de flesta män att de aldrig eller sällan kan säga nej till sex. 34 procent av männen har gått med på att ha sex trots att de egentligen inte ville. Men är detta en förändring?

Svaren är även svårtydda för samtidigt uppger många män att de aldrig haft anledning att uttrycka att de inte vill ha sex, att de ofta har sexlust och skulle vilja ha mer sex. Men kanske kan ökat porrtittande skapa nya siffror på erektionsproblem. (Jag är väl medveten om att det finns hönan och ägget här – ger porr erektionsproblem eller leder erektionsproblem till mer porrtittande?)

I dag uppger 70 procent av männen att de tittar på någon form av porr och i gruppen 16-29 år använder drygt 40 procent porr dagligen eller nästan dagligen. Mycket porrtittande är i forskningen kopplat till sexköp, missnöje med sexlivet och i större utsträckning allt för höga sexuella prestationskrav.


Kollektiv stolthet

Så kanske stämmer det som en tjej suckande sa när vi satt ett gäng och hängde i Pride park – att killar har sådant behov av att få sina penisar bekräftade. I porren är de ju ofta stora evighetsarbetande sprutmaskiner. I jämförelse med det kanske det behövs en del bekräftelse för att bland annat få och behålla erektion. Ett par män hakade på samtalet och ifrågasatta bekräftelsebehovet, är inte män istället konstigt stolta över sina kön?

En vänder sig till mig och vill ha svar – är män generellt stolta över sina kukar? Detta skedde efter ett par glas bubbel och många veckors semester så jag ansträngde mig där och då för att gnugga igång jobbdelen i hjärnan. Hur skulle detta besvaras? Kanske att enskilda män inte är det men att det finns en kollektiv stolthet – i språkets och symbolernas värld – vilken också skapar den levda världen.

Jag kände mig dock inte riktigt korrekt jobbredo än och fällde också en snabb kommentar om att hur som helst så borde väl i alla fall fler heteromän bry sig om renlighet och ansning av det som ska bekräftas. Jag tänkte då på komikern Margaret Choo som offentligt jämfört sina erfarenheter av att ha sex med hetero- och homosexuella män och hävdade att heteromännen inte verkade bry sig om vad de visade upp.

Vi hamnade långt borta från både seriösa undersökningar och professionella förhållningssätt, vilket är lätt hänt vid olika typer av sommarhäng. Nu är semestern över och det är mer jobb och vardagsrutiner som gäller framöver. Men jag hoppas ändå få höra mer om män som har sex – vid svampplockning, kräftkalas och pulkabackar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: