Demonstranter framför ryska ambassaden i Kiev kräver att mordet på Yelena Grigoryeva utreds.

Sorg och oro efter mordet på rysk hbtq-aktivist

2019-07-25 | FemPers padlock

UTRIKES

Framstående hbtq-rättsaktivisten Yelena Grigoryeva hittades på söndagen mördad nära sitt hem i Sankt Petersburg. Enligt flera källor ska hon nyligen ha utsatts för både våld och mordhot. Sandra Ehne, ordförande för RFSL, bekräftar hotbilden och konstaterar att mordet bidrar till ökad osäkerhet för många som lever och verkar i Ryssland.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-26 | Putins valseger kräver stöd till civilsamhället i Ryssland

2017-04-24 | Växande krav på stöd till homo- och bisexuella i Tjetjenien

2015-01-24 | Rysslands hbtq-ungdomar riskerar att lämnas helt utan stöd

2013-09-27 | IOK anser inte att ryska antigaylagar strider mot den olympiska stadgan

2013-09-27 | Trotsar homofientliga ryska lagar med hjälp av film

2012-08-10 | ”Dags att agera, dags att komma ut”

2012-08-01 | Breddat stöd för ryska hbt-rörelsen

Yelena Grigoryeva var främst känd för sin aktivism för hbtq-personers rättigheter i Sankt Petersburg-baserade Alliance of heterosexuals and LGBT people for equal rights. Förutom alliansens intiativ och aktioner deltog hon i flera människorätts- och demokratiprojekt, samt protester mot bland annat undermålig behandling av fängslade och Rysslands annektering av Krimhalvön.

På fredagen delade Grigoryeva ett Facebook-inlägg där ryska hbtq-nätverket The russian LGBT network uppmärksammade den homofobiska webbsajten The saw. Enligt inlägget skapades sajten 2018 ”för att jaga homosexuella, bisexuella och transpersoner” genom anonymt hat och hot.

På sajten listades personuppgifter och foton på hbtq-personer och aktivister, tillsammans med budskapet: ”Vi har förberett några brutala och farliga presenter för de här hbtq-aktivisterna.” Efter mordet bekräftade The russian LGBT network att Grigoryeva fanns med bland de utpekade. Sajten ska ha blockerats vid flera tillfällen, men brottsbekämpande myndigheter har inte agerat mot användarna. Vilka som står bakom hoten på sajten är ännu okänt.


Anmälde till polisen

Vännen och människorättsaktivisten Dinar Idrisov vittnar i ett Facebook-inlägg om våldet och dödshoten Grigoryeva utsatts för, både på och utanför nätet. Idrisov skriver också att Grigoryeva och hennes advokat anmält både hot och det fysiska våld som följde till lokal polis, men att de ”inte visat någon märkbar reaktion”. Polisen har efter mordet inte heller bekräftat rapporterna om dödshot.

En misstänkt har gripits för mordet. Huruvida det kommer att utredas som ett hatbrott är oklart. 2013 stiftades en lag i Ryssland som förbjuder spridandet av ”homosexuell propaganda”, en lag som Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna har slagit fast är diskriminerande. BBC rapporterar att dussintals hbtq-rättsaktivister greps i Sankt Petersburg förra året, under en förbjuden protest för att främja sexuella minoriteters rättigheter.


Stora konsekvenser

Sandra Ehne, ordförande för RFSL, konstaterar att yttrande- och mötesfrihet är kraftigt begränsad för hbtq-personer i Ryssland:

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland har kontinuerligt blivit värre efter att den så kallade propagandalagen infördes. I förhållande till andra lagar som inskränker civilsamhället och demokratin i Ryssland så får den mycket stora konsekvenser för dem som lever och verkar där.

Efter mordet på Elena Grigoryeva har RFSL kontaktat partnerorganisationer och följer utvecklingen nära.

– Det finns en stor sorg och många frågor kring det som har hänt. Elena Grigoryeva var en av flera aktivister som haft en mycket stark hotbild mot sig vilket bidrar till en ökad osäkerhet och rädsla för många just nu, säger Sandra Ehne.


På vilka sätt kan allierade i andra länder stödja dem?

– Vi behöver sprida ordet om vad som hänt och händer och hoppas att en ökad medvetenhet påverkar den politiska viljan att utreda fallet. För internationella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i Ryssland är det viktigt att de når ut till aktivister på plats och frågar om vad de behöver för stöd. De är själva bäst rustade för att se vad som krävs.


Uttalande från EU-parlamentet

”Vi är extremt oroade över det växande klimat av rädsla som hbtq-personer och människorättsförsvarare lever under i Ryssland”, skriver EU-parlamentets intergrupp för hbtq-frågor och kräver att ryska myndigheter:

  • bestämt fördömer det avskyvärda brottet och står upp mot våld, hot och diskriminering mot hbtq-personer i Ryssland

  • genomför en grundlig undersökning av mordet på Yelena Grigoryeva och säkerställer att förövarna ställs inför rätta

  • genomför en fullständig utredning av ursprunget till webbsajten där Yelena Grigoryeva listades för att identifiera upphovspersonerna och ställa dem inför rätta, och erbjuda adekvat skydd för andra aktivister listade på sajten till dess att det kan bevisas att mordet på Grigoryeva inte kan kopplas till den

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: