Nina Rung och Peter Rung.

Rung vill att VM-hjältarnas löner prövas av DO

2019-07-12 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Bronshjältarna togs emot av tiotusentals firande i lördags i landslagets hemort Göteborg. Allt tyder på att fotbolls-VM 2019 slog tittarrekord i många länder. Nu har kriminologen och föreläsaren Nina Rung DO-anmält Svenska fotbollförbundet för ”oskälig lönediskriminering på grund av kön”.

I en debattartikel i Expressen i tisdags meddelade Nina Rung, kriminolog och föreläsare, tillsammans med Peter Rung, jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrott, att de har lämnat in en anmälan om löneskillnader på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– En sån enkel sak som att få lika lön oavsett kön för uppdraget att representera vårt landslag borde vara självklart, säger Nina Rung och Peter Rung till Feministiskt perspektiv.


Vad handlar DO-anmälan om?

– Det handlar om att Svenska fotbollförbundet, SVFF, bör agera i frågan om ersättning. Och att man från regeringshåll villkorar pengar. Att kommuner villkorar sitt föreningsstöd är ju en annan väg som borde vara självklar, alltså att ge pengar med motkrav på jämställdhet. Att föreningar för att få stöd aktivt motverkar sexism, våld, rasism och verkar för jämlikhet och jämställdhet borde också vara självklart. Och givetvis att villkoret är jämställd tillgång till hallar, planer och resurser!

– Svenska fotbollförbundet får pengar att fördela från både statliga bolag, som Svenska spel, och från en statlig myndighet som Riksidrottsförbundet. Att då inte verka för jämställdhet, som ju är ett av regeringens jämställdhetsmål, är bara märkligt. Vi hoppas att anmälan dels innebär att ersättningarna granskas så att det blir genomskinligt och inte omgärdat av sträng sekretess och att de blir jämställda. Så småningom kanske också marknadsföring och engagemang för både dam- och herrsidan blir till ett "equal" game på riktigt.

Union of european football associations, Uefa, driver en kampanj med namn #EqualGame som motverkar sexism, våld, rasism och strävar efter mångfald och jämställdhet inom fotboll. I samband med fotbolls-VM 2019 skriver Uefa att kvinnors fotboll har förvisso aldrig varit i en starkare position som nu. Uefa-turneringen Women EURO 2017 i Nederländerna lockade en global livepublik på 178 miljoner tittare. SVT Sport konstaterar att semifinalen i årets VM lockade åtta av tio tv-tittare i Sverige, medan bara hälften av alla tv-tittare valde att se kvartsfinalen mellan samma lag i EM 2017. Finalen mellan USA och Nederländerna sågs av 1 080 000 personer, enligt TV4:s statistik.

Bland EU:s medlemsstater är representationen av kvinnor inom de högsta beslutsfattande positionerna fortfarande mycket låg. Siffror från 2015 visar att i genomsnitt 14 procent av alla höga positioner inom idrott består av kvinnor, från 3 procent i Polen till 43 procent i Sverige. Unionen konstaterar i en ny rapport att bara var tredje kvinna kan leva på sin lön från fotbollen. Åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar mindre än 20 000 kr i månaden. Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnliga elitfotbollspelare är mellan 5 001 till 20 000 kronor omräknat till heltid.


Gapet är ofattbart!

Ni skriver att damernas nuvarande klubbar i Sverige får ungefär 2 500 kronor per dag medan herrklubbarna får drygt 70 000 kronor per dag. Ni tar också upp principen ”ersättning först och prestation sedan”. Gäller prestation först och ersättning sedan, när det kommer till kvinnor, även inom idrott, där prestation står i centrum och kräver resurser?

– Gapet är ofattbart och det handlar alltså om skillnaderna till klubbarna vid ersättningen för ”lån av spelare för uppdrag i mästerskap” från Fifa. Det är helt orimliga skillnader men Fifa redovisar sina siffror till skillnad från Svenska fotbollförbundet. Den stora skillnaden i ersättning från Fifa blir särskilt generande från en organisation som flaggar med ”equal game”, svarar Nina och Peter Rung.

– Tittar vi på hur det gång på gång satsas på herrlag i alla möjliga divisioner för att nå framgång, så är skillnaden fundamental mot damlagen. Vanligast är fortfarande att det investeras i herrarna för att de så småningom ska kunna prestera och vinna (och klubbarna kunna köpa bättre spelare) medan resonemanget kring damerna är att de inte kan få pengar förrän de börjat prestera och visa att de drar publik!

Trots det faktum att antalet kvinnor som aktivt deltar i idrott har ökat dramatiskt under de senaste 50 åren är det enbart mellan 20 och 30 procent av alla idrottstränare kvinnor. 83 procent av all idrott belönar nu män och kvinnor med lika stor prissumma. Fortfarande är det inom cricket, golf och fotboll som de största löneklyftorna består. Det finns också fortfarande betydande skillnader i mediebevakningen av kvinnors och mäns idrott, enligt Europaparlamentets Think Tank.

– Forskning visar att idrottsjournalistik i tryckta medier är över 90 procent av de artiklar som skrivits av manliga journalister, och mer än 85 procent av täckningen är tillägnad manliga idrottare. Men krav på förändring och på lika löner ökar. Drygt 14 000 artiklar och nyhetsinslag har gjorts om svenska damlandslaget i år, uppger SVT Sport. I Danmark strejkade damlandslaget i fotboll för högre ersättning. I Norge får sedan 2018 kvinnor lika mycket betalt som herrarna under landslagssamlingar. Frågan är när Sverige ska hänga med utvecklingen när det gäller jämställda löner inom idrott.


Har ni fått några reaktioner på DO-anmälningen?

– Reaktionerna är olika. Vissa är precis som vi nyfikna på om skillnaderna är rimliga och lagliga. Andra tycker att idrott borde vara befriat från politik. Vilket ju är lite av en kunskapslucka vi vill lyfta. Idrott är politik! Idrotten får både statligt och kommunalt stöd och vi har jämställdhetsmål att uppnå som idrotten i allra högsta grad bör och kan vara en samhällskraft i, anser debattörerna Nina Rung och Peter Rung.

Svenska fotbollförbundet kommenterade DO-anmälningen med att ersättningen till kvinnor inom fotbollen inte är orättvis, men de inte ville redovisa några specifika summor.

– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar, säger SVFF:s kommunikationschef Andreas Jansson till TT.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: