Rekordmånga kvinnor i EU-parlamentet men inte jämställt

2019-06-20 | FemPers padlock

UTRIKES

Andelen kvinnor bland EU-parlamentarikerna har ökat från 36 procent vid förra EU-valet, till 39 procent i år, vilket motsvarar 286 av 751 mandat när så gott som alla officiella resultat bekräftats, https://www.theguardian.com/world/2019/jun/01/record-number-of-women-become-meps-but-men-still-dominate.

Det är betydligt högre än genomsnittet på 30,2 procent i de enskilda medlemsländernas parlament, men ännu inte inom det som brukar anses ligga inom jämställdhetsspannet: 40-60 procent. Samtidigt har något fler medlemsländer i årets EU-val tillämpat obligatorisk könsvotering för partierna, jämfört med 2014. Då var det åtta länder som könskvoterade, nu elva.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: