Hallå där, Annika Hirvonen Falk!

2019-06-20 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Feministiskt perspektivs inrikespolitiska krönikör Annika Hirvonen Falk har återvänt till riksdagen efter föräldraledighet och studier. Tidigare var hon Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson och vem som ska efterträda Alice Bah Kuhnke på den posten efter EU-valet är ännu oklart.

Har du saknat debatterna i kammaren?

– Ja, särskilt när debatten känns som mest absurd har jag längtat tillbaka. Som när klimatdebatten reducerades till för eller emot kärnkraft eller när OECD:s varningar om skolsegregation och ojämlikhet inte fick den uppmärksamhet den förtjänade.


Du ska nu vara skolpolitisk talesperson. Hur kommer ditt engagemang för hbtq- och jämställdhetsfrågor att märkas?

– Den ojämlika skolan är ett av våra största samhällsproblem. Pojkar med svag socioekonomisk bakgrund halkar efter samtidigt som många mår dåligt, inte minst bland flickor och hbtq-personer. Jämställdhetsperspektivet måste genomsyra skolpolitiken om vi ska finns lösningar på de utmaningar vi står inför. Skolan är också central om vi ska lyckas bygga en samtyckeskultur. Därför vill jag göra sex- och samtyckesundervisning obligatoriskt på lärarutbildningarna. Här är det viktigt att garantera en normkritisk undervisning som också lyfter hbtq-frågor på ett bra sätt.


Hur ser du på det politiska läget just nu?

– Det är ett spännande landskap. Jag hoppas att Miljöpartiet fortsatt kan vara brobyggare för ett samarbete som garanterar att antifeministiska och rasistiska krafter inte får förverkliga sin politik. Jag tror det finns goda förutsättningar att föra politiken framåt på många områden, inte minst skolan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: