Jytte Guteland (S).

Hur hårt håller den svenska högern i aborträtten?

2019-06-18 | Jytte Guteland padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”I Sverige vann Moderaterna röster i EU-valet när fler fick upp ögonen för Kristdemokraternas abortmotstånd. Men frågan är hur hårt de håller emot?” Jytte Guteland om den högerkonservativa våg som fick genomslag i Norge förra veckan.

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.


RELATERADE ARTIKLAR:

2019-06-14 | Aborträtten begränsas i Norge

2014-03-11 | Rekordmånga tågade till aborträttens försvar i Norge

2014-01-31 | Majoritet för samvetsfrihet vid abort i norska parlamentet

De senaste veckorna har aborträtten attackerats av Kristdemokraterna såväl i Sverige som i Norge. Under EU-valrörelsen fick vi, genom Dagens nyheters grävande reportage, reda på hur kristdemokraten Lars Adaktusson har röstat emot aborträtten vid 22 tillfällen i Europaparlamentet. Och förra veckan kom nyheten att Kristdemokraterna i Norge har fått igenom att aborträtten ska försämras. Detta trots att aborträtten inte försämrats på 40 år i landet. Högerpartiets partiledare Erna Solberg gick med på detta i utbyte mot att själv få sitta kvar som statsminister.

Aborträtten har varit trygg och politiskt fredad under lång tid i våra nordiska länder. Samtidigt ser vi hur aborträtten attackeras och försämras ytterligare i länder där den redan varit mycket restriktiv. I mitten av maj röstade den amerikanska delstaten Alabama i delstatskongressen för ett totalförbud av aborter, där undantag kan ges bara om kvinnans liv är i fara. Läkare som utför aborter riskerar mellan 10-99 års fängelse.

Vi ser just nu en värdekonservativ våg genomsyra västvärlden. Uppfattningen att kärnfamiljen är viktig framförs och vissa värden som kopplas till kristen etik. Jag lyssnar på radion och även i Sverige hörs författare, debattörer, politiker framföra att samhällen som vilar på kristna värderingar skulle vara mer civiliserade. Jag tänker på delstaterna i USA där aborträtten är begränsad och svag och hur dessa har fler ensamma tonårsmammor, barn som föder barn. Jag tänker på min egen omgivning, alla de som skulle ha tvingats fortsätta oönskade graviditeter, som nu istället lever i lyckan att ha fått barn när de var mogna och redo.

Jag tänker också på kvinnorna som inte stod ut som gjorde och gör aborter ändå i samhällen som inte tillåter det, och som dör i farliga och olagliga aborter. Där kan vi tala människovärde. Vem stod upp för deras värde, rätten att få bestämma över den egna kroppen. Politiken gjorde det inte!

Jag lovar att jag aldrig kommer blunda för detta. Det är inte ok från högern att sälja ut aborträtten, för makt, till kristdemokrater, som högern gjorde i Norge. I Sverige vann Moderaterna röster i EU-valet när fler fick upp ögonen för Kristdemokraternas abortmotstånd. Men frågan är hur hårt de håller emot?

I Europaparlamentet sitter Moderaterna i samma grupp som Kristdemokraterna och i Norge sålde Erna Solberg ut aborträtten till Kristdemokraterna. Högern har aldrig tagit kvinnornas fajter, utan tvärtom många gånger motarbetat dessa. Det är därför bäst att hålla högerpartierna under uppsikt när det gäller kvinnors rättigheter

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: