#Järvaveckan 2019 i Stockholm.

Jobb, musik och samtal lockar till Järvaveckan

2019-06-14 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Med ett fullspäckat program startade Järva politikervecka den 12 juni i Stockholm. 300 organisationer, över 100 seminarier, politikertal, musik och mat väntar besökarna under fem dagar.

Videoklipp från #järvaveckan:

Invigning med musikframträdanden

Partiledartal av Farida Al-Abani, Feministiskt initiativ

Järvaveckan anordnad av stiftelsen The global village invigdes av kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på onsdagen. Första partiledartalet hölls av Farida Al-Abani (Fi) som berättade om partiets syn på integration samt sina egna erfarenheter av livet i Järva.

De flesta av besökarna Feministiskt perspektiv talade med under första dagen var unga från orten. Hiphop och afrobeat, kända artister och möjligheten att bli rekryterade av företagen som finns på plats och erbjuder arbete lockade många unga besökare. Men även politikerna och vad de har att säga till Järvaborna, är av intresse för de som bor i orten.

En grupp unga kvinnor, som inte vill framträda med namn, berättar att de finner Järvaveckan intressant av olika anledningar.

– För oss som bor här är Järvaveckan intressant eftersom folk får tillfällen att få jobb. Här finns de flesta företag som vill rekrytera. Man kan faktiskt få jobb direkt.

– Också för att lyssna på politikerna och höra deras idéer, vad de står för. Vad de har att säga och lova för orten, och förstås diskutera politik.Företagen på plats

I år medverkar många företag på Järvaveckan. Allt från banker till taxiföretag. Enligt arrangörerna handlar det om 2 000 jobb som erbjuds av företagen på plats.

Gröna Lund är ett av de företag som är på plats och aktivt rekryterar unga.

– Just nu letar vi efter folk som vill jobba under halloween. Många kommer hit med sina cv, säger en vid företagets monter som menar att Gröna Lund är mångkulturellt och att det ska gälla personalen också.


Ideella organisationer

På plats finns mer eller mindre lika många ideella och politiska organisationer som håller seminarier, delar informationsblad och lockar till samtal. Organisationen 1,6 & 2,6 miljonerklubben, som arbetar för kvinnors hälsa och för att genusaspekten ska bli en obligatorisk del i medicinsk forskning och läkarutbildning, finns på plats.

– Vi har cirka 25 000 medlemmar. Här är vi för att sprida information, vi jobbar med folkbildning och opinionsbildning. Vi pratar med kvinnor om mental och fysisk ohälsa, säger Titti Kerr Axelsson som tillsammans med många andra står vid organisationens monter och delar ut informationsblad, tidning och bjuder på gratis medlemskap under Järvaveckan.

Axelsson anser att fler medlemmar från orten är viktigt för organisationens sammanhållning.

– Vi vill vara relevanta för det förändrande Sverige och ha fler medlemmar från utrikesfödda grupper.En av de mest aktiva organisationerna i Järva, Förorten mot våld, har avstått från att medverka på Järva politikervecka. Organisationen är kritiskt mot arrangörerna. I en debattartikel i Aftonbladet skriver de:

”Vi är många som är kritiska till politikerveckan och känner oss exkluderade av arrangörernas bristande inkludering av civilsamhället i Järva. Flera gånger har dessa brister påpekats utan att någon förändring sker. Det har därför blivit tydligt för oss att Järva politikervecka är ännu ett politiskt jippo då man prioriterar att föra samtal med näringslivet och politiker. Samtal med representanter från föreningarna i Järva sker i sista stund, utan verklig möjlighet att påverka upplägg och innehåll.”

Järvaveckan i Stockholm pågår till och med 16 juni, mellan klockan 14 och 21. På fredag delas Årets MR-pris ut. Svenska FN-förbundet delar varje år ut priset till en person som har gjort särskilt betydelsefulla insatser för att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige. Det här är första gången som MR-priset delas ut på Järvaveckan.

lördag lanseras rapporten Perspektiv: svar från Sveriges 61 utsatta områden, en opinionsundersökning genomförd av Novus på uppdrag av sStiftelsen The global village.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: