Maria Robsahm.

SD och vägen från ofredande till övergrepp i rättssak

2019-05-21 | Maria Robsahm padlock 1

KRÖNIKA/FEMINISM

”Sexuellt ofredande faller under allmänt åtal. Detta är det brott som Peter Lundgren har polisanmälts för. Inte ens polisen själva tycks helt införstådda med detta”, skriver Maria Robsahm, och konstaterar att den som försöker påverka ett brottsoffer att inte polisanmäla begår övergrepp i rättssak, ett ännu allvarligare brott som kan ge åtta års fängelse.

Maria Robsahm är fristående journalist och debattör.

Okej. Ska vi reda ut en sak?

I svensk juridik finns två olika typer av brott. Målsägandebrott och brott som faller under allmänt åtal.

De flesta brott hör under allmänt åtal, det vill säga polisen kan undersöka dem och åklagaren kan väcka åtal också om målsäganden inte har framställt några straffanspråk. Men i målsägandebrott som exempelvis hemfridsbrott eller ärekränkning kan polisen inleda en undersökning bara om målsäganden yrkar på straff för den som är skyldig till brottet.

Om målsäganden tar tillbaka sitt straffanspråk medan förundersökningen pågår, lägger polisen ner undersökningen.

Sexuellt ofredande faller under allmänt åtal. Detta är det brott som Peter Lundgren har polisanmälts för. Inte ens polisen själva tycks helt införstådda med detta. En av mina vänner ringde upp polisen och gjorde en polisanmälan mot Peter Lundgren om sexuellt ofredande.

Polisen var märkbart obekväma med denna anmälan och undrade om anmälaren var den utsatta personen.

Fel fråga.

Det enda polisen ska bry sig om är om det påstådda brottet kan misstänkas ha skett och ta emot anmälan. Eftersom förövaren i detta fall har erkänt offentligt och brottsoffret har gett en samstämmig beskrivning av vad som skett så torde saken vara lätt att utreda.

Polisen sa också att de inte visste vem det var som hade utsatts. Om polisens utredare är så inkompetenta finns det anledning att bli orolig.

Man kunde ju till exempel kontakta Kristina Winberg som både var vittne till det inträffade och som dessutom har en bandinspelning där brottsoffret beskriver det som hände.

Nu har SD lagt ut en film på sin Facebooksida. Där den kvinna som utsattes påpekar att hon anser saken ”utagerad”. Och att hon bestämmer.

Men så är det faktiskt inte. Det är inte hon som bestämmer över detta. Detta är inget målsägandebrott.

Just när de gäller de typiska brotten där en man våldför sig på en kvinna så är det en vanlig felsyn. Det var först på 1980-talet som brottet när en man misshandlar sin fru lades under allmänt åtal. Före 1982 var det så att en kvinna som först anmälde och tog tillbaka anmälan – efter exempelvis hot – gjorde vidare polisiär utredning omöjlig.

Så är det inte längre.

Och den som försöker påverka ett brottsoffer att ”ta tillbaka anmälan” begår själv ett brott. Övergrepp i rättssak. Mycket allvarligare än sexuellt ofredande. Medan sexuellt ofredande kan ge två års fängelse så kan övergrepp i rättssak ge åtta års fängelse.

Någon borde berätta för SD att sluta gräva. Den grop de nu står i är redan djupare än vad de begriper.

Och någon heder kommer de aldrig att finna. Varken hos Peter Lundgren eller hos sig själva.



Fotnot: Texten är först publicerad på Maria Robsahms Facebook-sida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20190528 - Marie Sandberg

Bra skrivet! Men tyvärr saknar jag förtroende för dig Maria Robsahm då du, utan att förklara varför, tagit bort mig som administratör i #allavi efter ett och ett halvt års arbete med gruppen. När jag frågar dig varför du tagit bort mig, svarar du inte. Istället blockerar du mig på facebook och messenger och svarar inte heller när jag ringer. Kan du svara mig här istället, Maria?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: