Rasha Nahas, Dima Bawab och Bashar Murad är några av de artister som kommer att framträda på den alternativa musikfestivalen.

Globalvision konkurrerar med Eurovisionfinalen på lördag

2019-05-17 | Sholeh Irani padlock

KULTUR

Eurovision song contest 2019 hålls i Tel Aviv 14-18 maj. Samtidigt med finalen den 18 maj sänds ett alternativ till Eurovision via webben. Globalvision-festivaler planeras i Ramallah, Haifa, London och Dublin.

Globalvision, ett alternativ till Eurovision, sänder live via webben på lördag 18 maj från Bethlehem, London, Haifa och Dublin. Internationella artister kommer tillsammans med israeliska och palestinska artister att bjuda på en konsert.

Bland de kända artister som anslutit sig till Globalvision finns brittiska artisten Brian Eno, palestinska artisten Dima Bawab, palestinsk queer popartisten Bashar Murad, dragqueen Elias Wakeem, israeliska artisten Ohal Grietzer samt London-baserade dragqueen Ray Filar.

Globalvision beskrivs av initiativtagarna som ett inkluderande initiativ för artister och publik som vill hylla mångfalden, tror på musikens makt och ”vågar drömma tillsammans”.

Fler än 100 000 personer och 100 hbtq-grupper, med flera, från 25 länder har uppmanat till bojkott mot årets Eurovision eftersom den hålls i Israel.


Eurovision, Globalvision. Bild: Kollage


Försöket och visat stöd för bojkotten som drivs av den internationella rörelsen Boycott, divestment, sanctions (BDS) har inte påverkat beslutet att hålla årets Eurovision i Israel: ”De fick en seger i och med beslutet att flytta tävlingen från Jerusalem till Tel Aviv, men lyckades inte övertala något av de länder eller konkurrenter att dra sig tillbaka”, skriver israeliska Haaretz.

Haneen Maikey, ordförande för palestinska hbtq-rättsgruppen Al-Qaws, uppskattar strömmen av stöd och solidaritet som visats från hbtq-grupper globalt. Maikey citeras på BDS-rörelsens egen hemsida och menar att de hbtq-artister som deltar på Globalvision förmedlar budskapet ”nej till art-washing, nej till militär ockupation och ja till rätten att återvända för alla palestinska flyktingar”.

En av de mest kritiska rösterna i år, en musikgrupp som stödjer BDS-rörelsen, är isländska EBM-bandet Hatari. Bandet har under sin Eurovision-vistelse besökt Hebron på Västbanken och öppet kritiserat Israels politik och kallat den för ”apartheid state”.

Enligt Kulturnyheternas Rebecca Haimi ”genomförs manifestationer nästan dagligen, av olika organisationer och det är mycket protester ute på gatorna”.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: