Förskoleupproret tystas i Göteborg

2019-05-17 | FemPers padlock

EKONOMI

”Ett stillsamt alarmerande uttryck för en bristande arbetssituation.” Så beskriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, och Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet Göteborg, ett pågående förskoleuppror i en debattartikel i Expressen på torsdagen.

Sedan Göteborg förbjudit anställda att ha på sig en t-tröja med Förskoleupprorets hashtagg #pressatläge, under hot om att stänga av arbetstagare och dra in lönen, varnar de för att en repressiv tystnadskultur håller på att skapas:

”Vi i Sverige är vana vid att förhållandevis obehindrat kunna arbeta för en bättre arbetsmiljö och för rimliga arbetsvillkor. Som anställda brukar vi kunna räkna med att kunna uttrycka vår uppfattning utan att tystas med hot om konsekvenser från våra arbetsgivare. Den rätten har vi fått i arv från alla dem som för ett drygt sekel sedan kämpade för fackliga och demokratiska rättigheter i vårt land. Vi får aldrig ta den för given.”

Förskoleupproret, som startade hösten 2013, samlar under hashtagen #pressatläge berättelser där personalen vittnar om just det pressade läget på förskolor runtom i landet med målet att minska barngruppernas storlek och förbättra personalens villkor, så att både barn och personal mår bra i förskolan.

”Vi tänker inte stillatigande se på när dialogen med medarbetarna negligeras och arbetsplatser görs till tysta zoner. Vi tänker inte utan strid låta arbetsgivarmakt få trumfa rätten för anställda att föra fram sin åsikt”, skriver Jaara Åstrand och Meiling.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: