H&M-ägare säger nej till löner som går att leva på

2019-05-09 | FemPers padlock

EKONOMI

Klädföretaget H&M:s aktieägare har, trots tidigare utfästelser, röstat nej till ett förslag som skulle bana väg för levnadslöner för de som syr kläderna, rapporterar den fackliga tidningen Kollega.

Det var till årsstämman i tisdags som det internationella nätverket Clean clothes campaign (CCC) och föreningen Fair action hade lagt fram ett förslag om att ställa in årets aktieutdelning och i stället lägga de 16 miljarder kronorna i en fond till förmån för textilarbetarna.

Kollega skriver också om de utfästelser som H&M gjorde för snart sex år sedan, om att införa så kallade levnadslöner för 850 000 textilarbetare senast årsskiftet 2018-2019. Med levnadslön avses att lönen räcker till bostad, mat, sjukvård, kläder och kan tjänas in under normal arbetstid.

När CCC förra året granskade förhållandena i H&M-fabriker i Bulgarien, Turkiet, Kambodja och Indien var det ännu ingen av de intervjuade arbetarna som hade levnadslön. Efter den upptäckten skrev CCC en rapport, startade en namninsamling samt köpte de fem aktier som möjliggjorde närvaron vid årsstämman och, det nu förkastade, förslaget till stämman.

– Vi visste ju att det skulle bli så, aktieägarna vill ju ha sina pengar, men vi ville uppmärksamma vår sak, säger Anne Bienas, koordinator för levnadslöner CCC, till Kollega.

– Eftersom H&M är familjeägt till stor del går inga förslag igenom utan att familjen Persson röstar för det. Men vi hoppas att andra storägare som banker och pensionsfonder lyfter frågan med H&M, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair action, som äger två aktier i H&M.

Sjödin presenterade aktieägarförslaget på stämman och Bienas, som också var där, överlämnade 180 000 underskrifter till företagets vd Johan Persson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: