Bahareh Andersson.

Sitt ner i båten för helvete

2019-05-08 | Bahareh Andersson padlock

OPINION

”Att Timell och Virtanen kan gå vidare utan följder förvånar mig inte så mycket”, skriver Bahareh Andersson som menar att de fortfarande lever i en värld där män kan bete sig hur de vill, men att detta håller på att förändras tack vare #metoo och i den förändringen har kändisprofilerna spelat ut sin roll.

Bahareh Andersson är kvinnorättsaktivist.

Just nu finns det många anti-feminister och #metoo-hatare som använder sig av Fredrik Virtanens bok och Martin Timells friande dom för att fritt och stolt presentera sig som anti-feminister, som förminskar feministernas kamp och pekar ut #metoo-rörlesen som en bluff och manshatarkampanj.

Martin Timell och Fredrik Virtanen är enligt mig redan förlorade även om de känner att de har fått någon form av ”upprättelse” nu. De lever fortfarande i en värld där män kan bete sig hur de vill och där kvinnor ska tvingas ta all möjlig skit. Män som Timell och Virtanen kommer aldrig ändra sitt synsätt, oavsett om de döms eller ej.

Det jag vill lyfta fram är att merparten av alla män inte är dumma i huvudet. Problemet är att merparten av alla män tidigare inte varit så uppmärksamma på hur stort det här problemet, det vill säga hatet mot kvinnor, har varit. Inte förrän #metoo-rörelsen.

Även de män som aldrig har gjort något, det vill säga som aldrig trakasserat, hotat, hatat eller utsatt det kvinnliga könet för någon form av våld, behövde bli uppmärksamma på hur många kvinnor som faktiskt blivit utsatta, och som fortfarande dagligen blir utsatta, för att de skulle finna motivation och mod att stå upp mot sina manliga kompisar, sina söner och sina pappor när de ser eller hör någonting som går över gränsen. Det tycker jag att den stora poängen med #metoo-rörelsen är. Och den poängen når fram oavsett Timell och Virtanen.

Det som #metoo också har gjort är att toleransen för mäns övergrepp mot kvinnor och kvinnofientliga beteenden har minskat. Kvinnor har slutat att acceptera det, slutat skydda förövarna. Män har slutat att skydda andra män. Män verkar i dag i större utsträckning inse att även om de själva aldrig skulle utöva våld mot en kvinna så innebär inte det att våld mot kvinnor inte är ”deras problem”. Därför att med mängden kvinnor som blir utsatta så är det sannerligen även deras problem om de har en enda kvinna i sin närhet som de tycker om.

Det finns många aspekter av #metoo. Mängder av berättelser från utsatta har kommit upp till ytan tack vare rörelsen. Varje övergreppshistoria har dessutom en förövare vilket tydliggör att männen som ägnat sig åt denna typ av handlingar är många. Merparten av dem är väl vanliga Svenssons kan man tänka sig. Det är viktig information för det kommande arbetet.

Dessutom har #metoo sannolikt redan påverkat nästa generations män och kvinnor. Vi har numera en samtyckeslagstiftning, som hur den än kommer att användas i praktiken, skickar en tydlig signal kring vad som gäller. Det är ditt ansvar att se till att motparten är med på vad som sker. Inga ursäkter. Vi kommer aldrig att kunna omvända de som redan är kvinnohatande svin. De är redan förlorade. Men nästa generation kan vi fortfarande påverka.

Att Timell och Virtanen kan gå vidare utan följder förvånar mig inte så mycket. Den delen av #metoo som utspelade sig i media och kring kändisprofiler var bra på så sätt att många människor nåddes väldigt snabbt. Att de stora profilerna talade ut om sina upplevelser gav också mod till många som länge varit tysta. Men nu lever rörelsen vidare mer utanför den stora scenen. Och där kommer den att skava vidare mot gamla förlegade traditioner, vanor och normer tills de bara måste förändras.

Varje historia från en utsatt är en droppe som tillsammans bildar ett ursinnigt stormande hav. För deras egen skull får vi hoppas att män som Timell, Virtanen och deras gelikar har lärt sig något. För nästa gång de trillar i och riskerar att inte kunna hålla huvudet ovanför ytan kan det hända att där inte finns en enda annan man som vill hjälpa dem.

Så mitt budskap till antifeminister:

Sitt ner i båten för helvete.


Fotnot: Inlägget publicerades först på Bahareh Anderssons Facebooksida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: